© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Jesensko
Čas branja 1 min.

Recept: Bučni kruh


Uredništvo revije Dober tek
22. 11. 2025, 18.05
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bučni pire poskrbi za prav posebno teksturo kruha. Odličen je s slanimi namazi.

kruh.png
Arhiv revije Dober tek
Bučni kruh

Sestavine

  • 500 g polnozrnate pšenične moke in še malo za delovno površino
  • 5 žlic mlačne vode
  • 1 kocka (42 g) kvasa
  • 1 žlica medu
  • 2 žlički morske soli
  • 300 g bučnega pireja (glej nasvet)
  • 1 ščep mletega muškatnega oreška
  • 1 ščep mletih nageljnovih žbic
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 2 žlici nasekljanih bučnic

Postopek

1.

V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V kozarcu zmešamo mlačno vodo, kvas in med ter mešanico vlijemo v jamico. Potresemo jo z dvema žlicama moke in pustimo, da kvasec na toplem vzhaja približno 15 minut. Na rob moke damo sol.

2.

V skledo dodamo bučni pire in začimbe. Sestavine zmešamo, nato pa na pomokani delovni površini dobro pregnetemo. Testo damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati toliko časa, da podvoji prostornino. Nato ga rahlo pregnetemo in vmesimo bučnice.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Testo oblikujemo v hlebec in pustimo vzhajati še 10 do 15 minut. Nato ga zarežemo in damo v pečico za 40 do 45 minut.

4.
Preberite še

Pečen kruh preložimo na kuhinjsko rešetko, kjer naj se ohladi.

Kako vemo, da je kruh pečen?

Ko potrkamo po dnu, mora zveneti votlo.

Domač bučni pire

Svežo bučo (hokaido, muškatno, masleno ali drugo oranžno bučo) očistimo, narežemo na kose in skuhamo v sopari ali mikrovalovni pečici, da se zmehča. Nato jo zmeljemo v gladek pire.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.