Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kuharski nasveti
Čas branja 2 min.

Trik za popolno domačo zelenjavno juho, ki vas bo navdušil


Tina Lucu/Revija Liza Maja
12. 3. 2025, 18.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Tako boste vedeli, kaj je v njej, pa še čudovito osnovo za druge juhe in omake boste dobili.

Profimedia
Skrivnost dobre juhe? Najboljše sestavine in domača kuha!

Recept za 1,2 litra juhe se glasi tako: operite 2 korenčka, po 2 stebli belušne zelene in pora, 1 koromač in 2 zrela paradižnika. Zelenjavo nato zrežite na koščke. V posodi stopite 2 žlici masla. Na njem malce podušite vso zelenjavo, razen paradižnikov. Dodajte 2 popraženi polovici čebule in vse skupaj začinite s soljo in poprom.

Zalijte z 200 ml belega vina. Nato prilijte še 1,5 l hladne vode. Juhi dodajte še paradižnike in začimbe. Zavrite in pustite, da v odkriti posodi lahno vre približno 60 minut. Posnemite peno. Dodajte ji še po 2 stebli luštreka in peteršilja in juho precedite skozi gosto cedilo.

Preberite tudi:

Ostanki

Juhi bodo dodali aromatičnost tudi zelenjavni olupki, zametki pecljev in listov.

Rok uporabe

Juho takoj porabite ali pa jo zamrznite po posameznih porcijah. Lahko jo prelijete tudi v posodice za ledene kocke. V kozarcu z navojem lahko juho v hladilniku hranite do 7 dni, zamrznjeno v zamrzovalniku pa 6-8 mesecev. Skuhajte večjo količino in je imejte vedno nekaj na zalogi.

Nepogrešljivo: pripravite aromatično instantno mešanico

Nastrgajte po 500 g gomoljne zelene, pora, korenja in 750 g čebule. Dodajte še malce zelenja zelene, liste 1 šopka peteršilja in luštrek.

Zelenjavo skupaj z zelišči porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih več ur sušite v pečici, segreti na 80 °C. Vrata pečice naj bodo priprta.

Zelenjavno mešanico zmeljite v električnem mešalniku ali pa s paličnim mešalnikom. Dodajte približno 5 žlic soli. Dobili boste približno 200 g mlete mešanice, v kozarcu z navojem pa lahko začimbno mešanico hranite tja do 10 mesecev.

Dobro je še vedeti 

  • Neolupljeno čebulo prepolovite in jo s prerezano stranjo navzdol popražite v ponvi brez dodatka maščobe. To bo juhi dalo barvo in aromo.
  • Zelenjavo zrežite na majhne koščke, da bo med kuho oddala veliko arome. Jušno zelenjavo lahko na zalogo zamrznete tudi v vrečkah.
  • V posebni vrečki v juhi skuhajte še 1 klinček, 2 lovorjeva lista, 1 žličko poprovih zrn in 2 brinovi jagodi. Ko je juha dovolj začinjena, vrečko odstranite.
  • Sveža zelišča hitro izgubijo aromo. Zato jih juhi dodajte na koncu in jih nato takoj precedite skupaj z juho.

© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.