Najboljšega pripravi Marija Jakše, najtežjega ima Matjaž Zagorc




Osrednja jesenska prireditev v Dolenjskih Toplicah - praznik topliškega jabolka - je včeraj in danes pred in v kulturno kongresni center privabila lepo število ljudi. Konec tedna je minil v znamenju kmečke tržnice, razstave jabolk, ostalega sadja in zelenjave ter jedi iz jabolk, prikaza izdelave jabolčnega soka, peke kostanja in degustacije mošta, peke palačink in jabolk ter nastopa ansambla Topliška pomlad, pa tudi kulinaričnega ustvarjanjem na temo jabolk štirih topliških gostiln …
Danes so razglasili tudi rezultate ocenjevanja jabolčnih zavitkov in tehtanja najtežjega topliškega jabolka. Letos je strokovna komisija pod vodstvom Valerije Poreber v oceno prejela 25 zavitkov, podelila pa osem zlatih in 17 srebrnih priznanj. Najboljšega je spekla Marija Jakše iz Malega Podljubna, drugo najvišjo oceno je prejela Mateja Muhič iz Dolenjega Mraševega in tretje Štefka Vidic iz Hruševca, najmlajša tekmovalka pa je bila 11-letna Mojca Muhič.
Najtežje jabolko (667 gramov) je tokrat prinesel Matjaž Zagorc iz Šentjerneja, ki je zbranim zaupal tudi recept zanj: »Ko dež pada, je treba iti k jabolku in malo zapeti: 'Na kmetiji je lepo … '.« Zbranim so izdelavo jabolčnega zavitka prikazale Marjetka Zupančič iz Meniške vasi z Mimi Šuštaršič iz Dolenjskih Toplic ter Fanika Avguštin in Milena Urbančič iz Kočevskih Poljan.
Praznik dvanajstega topliškega jabolka se bo s strokovnim delom nadaljeval jutri in v torek, za katerega bo poleg že omenjenih razstav jabolk in ostalega sadja ter zelenjave poskrbel novomeški kmetijsko-gozdarski zavod.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se