Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako speči dobre kvašene parklje?


Besedilo in foto: L. Markelj
5. 12. 2013, 07.40
Posodobljeno
06. 12. 2013 · 06:42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

parklji001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
PARKLJI001
parklji012_0001.jpg
Pečeni parklji dobijo še jeziček...

Nocoj bo posebna noč. Nosil bo sv. Miklavž, saj jutri goduje sv. Nikolaj, ki mu pri nas navadno rečemo kar Miklavž. Je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov, ki simbolizira prijazno darežljivost, zato se ga veselimo vsi, zlasti otroci.

parklji007_0001.jpg

Da Miklavž danes nosi dosti drugačna darila kot nekoč, pravi tudi naša sogovornica Jožica Lindič, ki se spominja, da so v peharjih otroci v glavnem našli suho sadje, orehe, pa kako palico, ki je prav prišla za tepešnji dan, in repo. A po navadi niso manjkali kakšni kvašeni parklji.

Te zna odlično pripraviti prav Jožica, ki sicer slovi po dobrem kruhu, za katerega je prejela že nešteto priznanj, pa po pletenicah, drobnem pecivu itd. V današnjem Dolenjskem listu na zadnji strani razkriva, kako speči dobre domače parklje. Preberite si - še je čas, da jih do večera pripravite tudi sami!

V foto galeriji si poglejte, kako so parklji nastajali v njeni kuhinji pred tednom dni.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.