Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 12. december 2024
10:00 Slikarska razstava Extempore 2024 in predstavitev nove knjige literata Staneta Cerarja, DU Novo mesto
17:00 - 19:00 Okusi Dolenjsko - vsaka jed, vsak požirek, druga zgodba, Dobrote Dolenjske PE Novo mesto
17:00 Mojčin abonma in izven: Cirkus na mesec, KCJT Novo mesto
18:00 Predstavitev knjige - Dušan Škodič: Triglav je naš, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Advent 2024 - MePZ Revoz, Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
četrtek, 12. december 2024
13:00 Ustvarjalna delavnica: Novoletne čestitke, DPM Metlika
17:00 Božično novoletni zbor ZIK-ovih udeležencev, Ljudska univerza Črnomelj
17:00 "Pokaži, kaj znaš", KC Semič
17:00 Delavnica za odrasle: venčki za na vrata, MC Metlika
18:00 Večer belokranjskih penin, grajska klet Črnomelj
VečPosavje
četrtek, 12. december 2024
12:00 Predavanje Alenke Černelič Krošelj: Gradovi in turzem na primeru projekta Gradovi Posavja, Fakulteta za turizem Brežice
17:00 Predstavitev monografije dr. Borisa Golca o življenju Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina, Mestni muzej Krško
17:00 Pravljica za škrate, MC Brežice
19:30 Posli pod krinko (Shady Business) - krimi komedija, KD Krško
petek, 13. december 2024
19:00 Večerni ogled gradu in srečanje z grofico Mathilde, Grad Sevnica
Več11.12.2024 | 14:20 | L. Markelj
Krasinec - Spremembe so del vsakdana in tako se je tudi kmetija Klepec, ki se je nekoč ukvarjala s pridelavo krompirja in z živinorejo, pozneje preusmerila v zelenjadarstvo, danes pa je znana daleč naokrog po pridelavi žit, inovativni ponudbi moke, celo kaljene, in po testeninah, ajdovih hrustavčkih, namazih, čokoladi, hladno stisnjenih oljih itd.
Da je tako, je zaslužna vsa družina, oče Jože in mama Dragica ter otroci, med njimi zlasti njun sin, mladi prevzemnik kmetije Jožef, z ženo Mojco in tremi otroki. V družinskem podjetju je zaposlena še Jožetova sestra Kristina, po službi pa pomaga tudi brat Tone.
Mladi rod je zagnan in uspehi so že vidni. »30 let smo pridelovali zelenjavo, tudi po 100 ton na leto smo je prodali v domači trgovinici, pred 15 leti pa smo se odločili za preusmeritev v žita. Pridelujemo jih na 35 hektarjih, in sicer sejemo 16 vrst žit, največ ajde, okrog 7 hektarjev, od 5 do 6 hektarjev pire, od 2 do 3 hektarje pšenice in potem v manjših količinah še proso, kamut, rž, koruzo, konopljo, lan, riček, sončnice,« pove Jožef Klepec, po izobrazbi dipl. inženir gradbeništva.
Z integrirane pridelave so pred nekaj leti prešli na ekološko, kar pomeni izpolnjevanje strogih meril, saj so ekološke kontrole pogoste. A kot pravi njegova žena Mojca, jim je bistvena kakovost, »da lahko mirno stojimo za svojimi izdelki, zato je naša vizija ostati družinsko podjetje in vse delati v družinskem krogu, ne želimo se širiti«.
Kmetija Klepec prideluje žito na 35 hektarjih – Sejejo 16 vrst žit, vsa pridelava je ekološka – Kar pridelajo, sami prodajo – Družinsko podjetje bo takšno tudi ostalo – Nagrada za inovativnost za ajdove hrustavčke – Najstrožja komisija so njuni otroci – Paketi celo v Ameriko
Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.
Slika 1: Jožef in Mojca Klepec (Foto: L. M.)
Povezane objave
Ocene komentarjev