posavje

Predsednik državnega sveta Lotrič podprl gradnjo Jeka 2

15.10.2024 | 19:15 | STA; M. K.
Foto: Državni svet

Krško/Brežice - Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je ob današnjem obisku Posavja podprl gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (Jek 2). Ta je pomembna predvsem v luči samooskrbe z električno energijo in vzdržnosti cen njenega odjema, je dejal v izjavi za javnost.

Pred Gen energijo

Pred Gen energijo

Gradnjo Jeka 2 podpira predvsem v luči tega, da se potrebe po električni energiji povečujejo, pri čemer lahko Jek 2 zagotovi potrebni manjkajoči delež električne energije, s tem pa tudi zmerne cene elektrike za gospodinjstva in gospodarstvo, je dejal.

"Ocene so, da se bo poraba električne energije do leta 2050 podvojila, kar kaže na to, da moramo biti odgovorni do naslednjih, mlajših generacij ter podjetij in industrije," je dejal. Na referendumu 24. novembra se tako po njegovih besedah ne bomo odločali samo o tem, ali bo projekt Jek 2 zaživel, ampak tudi o prihodnosti.

Kar se okolja tiče, je po prepričanju Lotriča Jek 2 veliko bolj prijazen, kot je projekt Teš 6. "Govorimo o bistveno manjšem obremenjevanju okolja, tako glede transporta po cestah kot glede vpliva na okolje," je dejal. Projekt je pomemben tudi, da bomo energetsko samozadostni in da ne bomo odvisni od tujih držav in dobaviteljev, je dodal.

Na Mestni občini Krško

Na Mestni občini Krško

Nosilec projekta Jek 2 mora biti po njegovem prepričanju država, ki mora imeti tudi kontrolni delež, bi bilo pa v njegovo financiranje smiselno povabiti tudi gospodarstvo. "To se lahko vključi tako v portfeljsko investiranje kot v investiranje na način zagotavljanja odjema električne energije," je dejal.

Gradnjo Jeka 2 je podprl tudi nekdanji predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman. "Jedrska energija je nedvomno velik del rešitve, glede na izzive, s katerimi se soočajo svet, Evropa in tudi Slovenija. Ti izzivi so vedno bolj drastični, zato smo lahko zadovoljni, da je Slovenija ubrala dobro pot za rešitev teh izzivov, to je, da bo slovenska energetska mešanica temeljila predvsem na virih, kot so hidroenergija, obnovljivi viri in pa jedrska energija," je dejal.

V Podjetju Metalika

V Podjetju Metalika

V tem smislu po Rožmanovih besedah Slovenija ni naredila napake, kot so jo storile mnoge druge države v Evropi, "ki so skušale preskočiti jedrsko energijo, a se danes vračajo nazaj k njej".

Za gradnjo Jeka 2 imamo po Rožmanovi oceni dolgoletne izkušnje, primerne kadre in znanje, prav tako infrastrukturo, "ki podpira jedrsko opcijo. "Vseh teh predpostavk mnoge države nimajo. Zato resnično upam, da se bo projekt Jek 2 nadaljeval," je dejal.

Lotrič je Posavje danes obiskal skupaj z delegacijo. Najprej so se dobili s krškim županom Janezom Kerinom. Nato so obiskali podjetje Gen energija in Nuklearno elektrarno Krško.

Popoldne se je delegacija sestala še z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in županom Občine Sevnica Srečkom Ocvirkom. Ob tem so si ogledali simbol Brežic, vodovodni stolp, ki so ga leta 1914 zgradili za potrebe mestnega vodovoda, sočasno z naftno elektrarno. Zaradi novih in sodobnejših virov pitne vode je vodovodni stolp sčasoma začel izgubljati svojo prvotno funkcijo, leta 1983 pa je bil izključen iz vodovodnega omrežja. Danes je vodovodni stolp edini vodovodni stolp v Sloveniji, ki je v celoti dostopen obiskovalcem in priča o inovativnem načinu preskrbe z vodo na ravninskih območjih na začetku 20. stoletja.

Delegacija je obiskala tudi podjetje Metalika Ship & Yacht Interiors, ki je vodilni slovenski ponudnik notranje opreme za križarke in jahte. Sodobno podjetje odlikuje 90-letna družinska tradicija oblikovanja in izdelave vrhunske notranje opreme. Podjetje je letos prejelo naziv gazele dolenjsko-posavske regije 2024.

Obisk je delegacija sklenila z novinarsko konferenco na čebelarskem posestvu Evin gaj, na kateri so spregovorili o zaključkih obiska Posavske regije.

Z brežiškim županom na Vodovodnem stolpu

Z brežiškim županom na Vodovodnem stolpu

Zvočni zapisi

Predsednik DS Marko Lotrič podpira gradnjo Jeka 2

Marko Lotrič o tem, kako naj se financira Jek 2; Krško

Nekdanji predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman o pomenu jedrske energije

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava