dolenjska

FOTO: Novomeška Loka pod vodo

4.10.2024 | 09:00 | M. K.

Včerajšnje burno vremensko dogajanje je ponekod postreglo z obilnim dežjem in poplavami, na Primorskem je pihala močna burja, v višjih legah pa je zapadlo že tudi kar nekaj snega. V naši regiji sta narasli Krka in Kolpa. Krka v Novem mestu zaenkrat poplavlja kot običajno, Loka je precej pod vodo.

Gostišče Loka - nič (še) neobičajnega ob obilnem deževju (več fotografij spodaj v fotogaleriji); foto: I. V.

Gostišče Loka - nič (še) neobičajnega ob obilnem deževju (več fotografij spodaj v fotogaleriji); foto: I. V.

Za danes vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo oblačno z občasnimi padavinami. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, v Zgornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 17 °C. Zaradi močnih padavin velja danes za jug Slovenije oranžno opozorilo, na jugozahodu pa je napovedana tudi močna burja, opozarja Agencija RS za okolje. Oranžno opozorilo velja do dopoldneva, ko se bo vreme v osrednji in jugozahodni Sloveniji umirilo. Na jugovzhodu države pa bo zaradi močnega vetra veljalo rumeno opozorilo.

Jutri bo sprva oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo v zahodnih krajih oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 9 do 15, na Primorskem ob šibki burji okoli 17 °C. V nedeljo in ponedeljek bo deloma sončno z meglenim jutrom. V ponedeljek bo zapihal jugozahodnik, topleje bo.

FOTO: Novomeška Loka pod vodo

Močni sunki vetra, podrto drevje, poplave, ponekod sneg

Do včeraj zvečer do 19.00 je v zadnjih dvanajstih urah po Sloveniji padlo okoli 50 mm padavin. Največ na Planini pod Golico - 62 mm. Na Primorskem je pihala močna burja, najmočnejši sunek je bil izmerjen na postaji Podnanos - 131 km/h. Marsikje v sredogorju in visokogorju sneži, na Kredarici je zapadlo že 35 cm snega.

V zadnjih 24. urah je po samodejni merilni postaji ARSO na Voglu padlo okoli 90mm padavin, snežna odeja pa je debela 23 cm.

Tudi preko noči so na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec gasilci ter delavci komunalnih in cestnih podjetij odstranjevali posledice deževja in burje na Primorskem. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 86 dogodkov, od tega 64 v povezavi z burjo.

Na terenu je bilo aktivnih 35 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo in odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov.

Kaj se je dogajalo v naši regiji, podrobneje tu.

Pogled na Loko z drugega brega

Pogled na Loko z drugega brega

‹ nazaj

Galerija (19)

_Novo mesto - Loka (01)
_Novo mesto - Loka (02)
_Novo mesto - Loka (03)
_Novo mesto - Loka (04)
_Novo mesto - Loka (05)
_Novo mesto - Loka (06)
_Novo mesto - Loka (07)
_Novo mesto - Loka (08)
_Novo mesto - Loka (09)
_Novo mesto - Loka (10)
_Novo mesto - Loka (11)
_Novo mesto - Loka (12)
_Novo mesto - Loka (13)
_Novo mesto - Loka (14)
_Novo mesto - Loka (15)
_Novo mesto - Loka (16)
_Novo mesto - Loka (17)
_Novo mesto - Loka (18)
_Novo mesto - Loka (19)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava