Izpostavljeno
Dolenjska
nedelja, 15. september 2024
06:00 Planinski pohod: Loško-zbelovska planinska pot, zbor pri OŠ Bršljin Novo mesto
12:00 Praznik suhega sadja, prireditveni prostor Gradež
18:00 September akustike: Plateau, LokalPatriot Novo mesto
ponedeljek, 16. september 2024
07:00 - 11:00 Krvodajalska akcija za krajane Centra in Gotne vasi, SB Novo mesto
17:00 Gledališko-glasbena predstava: Mehurčki, Dežela kozolcev Šentrupert
VečBela krajina
ponedeljek, 16. september 2024
09:00 Razstava v sklopu Evropskega tedna mobilnosti z naslovom ''Udoben javni prostor - za vse'', Ljudska knjižnica Metlika
torek, 17. september 2024
16:00 - 18:00 Občinski preizkus hoje, igrišče za OŠ Metlika
sreda, 18. september 2024
10:00 - 12:00 ZIK Črnomelj - svetovalna točka, Ljudska knjižnica Metlika
10:00 Dnevi svetovanja za znanje - predavanje ''Življenje z izgubo sluha'', ZIK Črnomelj
16:00 Sprehod za spomin, DSO Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 15. september 2024
18:00 Poletni koncert Poletna kanconeta, grad Brestanica
torek, 17. september 2024
18:00 Predstavitev participativnega proračuna za mlade – Akcija mladih, KS Jesenice na Dolenjskem
sreda, 18. september 2024
10:00 - 16:00 Mednarodna konferenca mreže Gradovi Posavja, Grad Mokrice
petek, 20. september 2024
11:00 Dan odprtih vrat, Inštitut za energetiko Vrbina
17:00 - 22:00 Sevn'ška kuhinja na trgu, staro mestno jedro Sevnica
Več14.9.2024 | 14:00 | L. Markelj
Šentjernej - Paradižnik je vsestranski dar narave, ki nas razveseljuje med poletjem. Letos je na splošno zelo dobro obrodil in gospodinje se trudijo, kaj vse narediti iz njega. V kulinaričnem svetu, v katerem paradižnik večina uporablja kot zelenjavo, nekateri pa ga uvrščajo tudi med sadje, nove možnosti odpirajo v Društvu kmetic Šentjernej.
Danica Ferkolj s slastno paradižnikovo potico, na njeni levi pa predsednica Društva kmetic Šentjernej Danijela Pavlič (Foto: L. M.)
Že peto leto so marljive članice društva na Jernejevem sejmu pripravile zelo obiskano Mavrično razstavo, na kateri so poleg svojih paradižnikov prikazale še drugo zelenjavo, od buč, paprike, čebule, koruze … Nekaj je bilo tudi vložnin, od sušenih paradižnikov v olju, paradižnikove marmelade itn.
Največ pozornosti pa je bila deležna paradižnikova potica, ki jo je pripravila članica društva Danica Ferkolj, znana kot inovatorka v društvu. Potem ko se je že dvakrat lotila rolade s paradižnikom – prvič kot slano jed, drugič pa kot sladko, saj je paradižnikov nadev kombinirala s čokolado –, se je tokrat odločila za paradižnikovo potico – kot sladico.
Članica Društva kmetic Šentjernej Danica Ferkolj navdušila z zanimivo sladico – paradižnikovo potico – Že tudi slano in sladko rolada s paradižnikom – Letos težave s stenicami v rastlinjakih
Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.
Slika 1: Danica Ferkolj s slastno paradižnikovo potico, na njeni levi pa predsednica Društva kmetic Šentjernej Danijela Pavlič (Foto: L. M.)
Povezane objave
Ocene komentarjev