dolenjska

Varnost otrok ob vstopu v novo šolsko leto najpomembnejša

29.8.2024 | 10:40 | M. K.

Novo mesto - Pred začetkom šolskega leta je na rotovžu potekal posvet na temo prometne varnosti otrok, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto tradicionalno organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Srečanje je uvod v novo šolsko leto z vidika prometne varnosti in preventive, z zavedanjem, da so otroci v cestnem prometu udeleženi vse leto, ne samo v času šolskega leta, so sporočili iz MO.

Posvet o prometni varnosti (Foto: MO NM)

Posvet o prometni varnosti (Foto: MO NM)

Podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar je na srečanju poudaril, da je zagotavljanje varnosti na šolskih poteh ena glavnih prioritet občine pri vseh infrastrukturnih projektih na cestah v občini, v zadnjem času dajejo velik poudarek tudi ostalim peš in kolesarskim potem. Trenutno je v teku oziroma pred kratkim zaključenih več kot 15 projektov na območju celotne občine, ki prispevajo k v večji varnosti na šolskih poteh. Med njimi je ureditev pločnika na Dolžu, Črmošnjicah, Srebrničah, Ratežu in v Jurni vasi. Urejeni so bili tudi obračališče ter kolesarske in peščeve površine na relaciji Mali Slatnik–Petelinjek, avtobusno postajališče in cestna razsvetljava v Birčni vasi ter parkirišče pri tamkajšnji podružnični šoli, površine za pešce in avtobusno postajališče so zgradili še na relaciji Dolenje Kamence–Potočna vas. Za šolarje je bil vzpostavljen varen dostop iz smeri Sevnega do avtobusnega postajališča pri centru biotehnike in turizma Grm, kjer je bilo zgrajeno tudi obračališče za avtobuse. V bližini Šolskega centra Novo mesto na Westrovi ulici so bile razširjene površine za pešce, v sodelovanju s krajevno skupnostjo je bila urejena šolska pot iz Jugorja do avtobusnega postajališča v Gabrju, v izvedbi pa so še projekti na Vrhu pri Ljubnu in na Vavpotičevi ulici. V septembru je predviden tudi začetek del na Seidlovi cesti med križiščem s Cankarjevo ulico in Plavo laguno, kjer bo potekala rekonstrukcija cestišča, urejale se bodo tudi površine za pešce in kolesarje ter avtobusno postajališče.

Mestna občina Novo mesto je z namenom osveščanja pripravila javna razpisa na temo prometne varnosti, na katerih s prijavljenimi projekti ter nakupom pripomočkov za spodbujanje trajnostne mobilnosti in prometne varnosti sodelujejo novomeške osnovne in srednje šole, za vrtce pa bo v času Evropskega tedna mobilnosti izvedla še likovni natečaj »Varno prečkam cesto«. V tematskem tednu od 16. do 22. septembra bodo v sodelovanju z ostalimi deležniki sicer izvedli več dogodkov, med katerimi izstopa tradicionalni Dan brez avtomobila. Slednji bo letos 20. septembra na Glavnem trgu.

Predstavniki policije so na srečanju predstavili statistiko prometnih in drugih nesreč, pri čemer so izpostavili 20-odstotni porast prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola, tudi tokrat pa so ob začetku šolskega leta napovedali akcijo nadzora nad upoštevanjem omejitev hitrosti in prometne signalizacije v okolici šol. Aktivno bo tudi medobčinsko redarstvo, ki bo voznike opozarjalo na pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, na prepovedano uporabo mobilnega telefona med vožnjo ter na upoštevanje vseh ostalih cestno-prometnih pravil. Redarji bodo v okolici šol izvajali tudi meritve hitrosti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava