dolenjska

Plečnikova medalja za brv v Irči vasi

21.5.2024 | 10:30 | STA; M. K.
Foto: Mateja Jordović Potočnik

Ljubljana/Novo mesto - V Ljubjani so sinoči podelili Plečnikove nagrade, osrednja nacionalna priznanja, s katerimi že 51 let nagrajujejo presežke na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in notranjega oblikovanja.

Nagrajena brv v Irči vasi (Foto: arhiv; Robert Kokol – Foto Asja)

Nagrajena brv v Irči vasi (Foto: arhiv; Robert Kokol – Foto Asja)

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je Plečnikova žirija letos namenila nadkritju ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji avtorjev Roka Žnidaršiča, Jerneje Fischer Knap, Sama Mlakarja, Katje Ivić in Dina Mujića. Na prireditvi na vrtu Plečnikove hiše so podelili še štiri Plečnikove medalje.

Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika predstavlja v slovenskem in širšem prostoru nov pristop pri obravnavi arhitekturnih posegov v krhko in zgodovinsko bogato dediščino ruševin. Znotraj različnih strokovnih pogledov, ki segajo od konservativnega pristopa, temelječega na prizadevanju za ponovno vzpostavitev historične strehe, do ohranjanja nostalgične podobe ruševine, avtorji uspešno povežejo obe skrajni in na videz nezdružljivi točki tega razpona s sodobnim, odprtim in abstraktnim arhitekturnim jezikom, piše v utemeljitvi nagrade.

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila je žirija namenila delu 2 prenovi avtorjev arhitekture Matije Bevka, Vase J. Perovića, Valentina Tribušona, Roka Primažiča, Antonie Rubić in Irene Salord Vila. Po mnenju žirije sta prenovi vzorčna primera vse bolj aktualne obravnave posegov v anonimno obstoječe arhitekturno tkivo. V obeh projektih je vzpostavljeno ravnovesje med grobimi industrijskimi elementi in čistim, za življenje primernim zaključkom, ki ga zaznamujejo dosleden poudarek na vizualni angažiranosti, pridih surovosti in skrb za detajl.

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel projekt Brv za pešce in kolesarje v Irči vasi in avtorji Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl in Dušan Stupar. Kot piše v utemeljitvi, je brv spoštljivo umeščena v prostor, z reko vzpostavlja tesen odnos in dosega ravnovesje, v katerem gradnja dopolnjuje naravno okolje. Avtorska ekipa arhitektov, krajinskih arhitektov in inženirjev je presegla idejo inženirskega objekta, saj ta postane skoraj krajinska poteza.

Nagrada avtorjem brvi v Irči vasi

Nagrada avtorjem brvi v Irči vasi

Plečnikova medalja za strokovno publicistiko je bila podeljena angleški izdaji knjige Garden and metaphor: essays on the essence of the garden avtoric Ane Kučan in Mateje Kurir. Knjiga po mnenju žirije pomeni izviren prispevek k razvoju krajinskoarhitekturne misli v mednarodnem kontekstu. Zbirka esejev odstira raznovrstnost pomenov vrta za njegovo navidezno samoumevnostjo.

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture pa je prejel projekt Mete Kutin Mesto živi v ljudeh. Kot piše v utemeljitvi, je v svojih temah in vplivu mnogoplasten. Obsega pedagoško, raziskovalno, ustvarjalno in emancipatorno delo, ki ga Meta Kutin izvaja z udeleženci in udeleženkami programov Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. Njen prispevek bogati prostorsko kulturo, saj odpira teme starosti, vseživljenjskega učenja in prostorskega razvoja v odnosu do našega bivalnega okolja.

Vsi sinočnji nagrajenci

Vsi sinočnji nagrajenci

Žirija je podelila še štipendijo Plečnikovega sklada Neži Brankovič za magistrsko delo Dom v zalivu, idejna zasnova prenove Narodnega doma v Trstu.

Strokovno žirijo so letos sestavljali Matej Vozlič (predsednik), Blaž Babnik Romaniuk, Matjaž Bolčina, Luka Javornik in Mia Roth Čerina.

V prvem nadstropju Plečnikove hiše je do 9. junija tudi na ogled razstava Plečnikove nagrade 2024: Artefakti. Razstava nagrajena dela predstavlja skozi temeljno idejo projekta.

V atriju Mestnega muzeja Sklad arhitekta Jožeta Plečnika 21. maja organizira okroglo mizo z letošnjo žirijo in prejemniki Plečnikovih nagrad 2024. Osrednji temi pogovora, ki združujeta vse letošnje nagrajene projekte, bosta čas in dialog v arhitekturi ter obratno - arhitektura v času in dialogu.

V galeriji Dessa pa bodo 21. maja odprli tradicionalno razstavo nagrajenih projektov. Pospremil jo bo katalog v slovenskem in angleškem jeziku.

‹ nazaj

Galerija (19)

_plecnik (01)
_plecnik (02)
_plecnik (03)
_plecnik (04)
_plecnik (05)
_plecnik (06)
_plecnik (07)
_plecnik (08)
@@@_plecnik__09_
_plecnik__10_
_plecnik__11_
_plecnik__12_
_plecnik__13_
_plecnik__14_
_plecnik__15_
_plecnik__16_
_plecnik__17_
_plecnik__18_
@@@_plecnik__19_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava