bela krajina

V Črnomlju obeležili 80 let prvega zasedanja SNOS; aprila v obnovo KD

20.2.2024 | 09:40 | M. K.

Fotografije: Jani Pavlin

Fotografije: Jani Pavlin

V Črnomlju obeležili 80 let prvega zasedanja SNOS; aprila v obnovo KD
V Črnomlju obeležili 80 let prvega zasedanja SNOS; aprila v obnovo KD
V Črnomlju obeležili 80 let prvega zasedanja SNOS; aprila v obnovo KD

Črnomelj - S proslavo, ki je obiskovalce popeljala skozi del zgodovinskega dogajanja med 2. svetovno vojno, so v Črnomlju sinoči obeležili 80. obletnico prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), ki je leta 1944 potekalo prav v Črnomlju. Uvodoma je prisotne pozdravil župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, nato pa je kot slavnostna govornica pred nabito polno dvorano Kulturnega doma nastopila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

»Vesel sem, da imamo ta privilegij, da lahko danes tukaj praznujemo 80. obletnice tako pomembnega zgodovinskega dogodka. Z današnjo prireditvijo, pa tudi z vrsto drugih prireditev, ki se bodo v tem letu še zvrstile v sklopu Leta domovine, se želimo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost in hkrati opozoriti na pomembnost pozitivnega odnosa do lastne domovine,« je med drugim, kot so sporočili s črnomaljske občine, poudaril župan Andrej Kavšek.

Aprila začetek obnove Kulturnega doma

Slavnostna govornica Urška Klakočar Zupančič pa je obiskovalce osrednje prireditve, ki je potekala v okviru za letos razglašenega Leta domovine v občini Črnomelj, še posebej razveselila z napovedjo, da se aprila začenja prenova Kulturnega doma in da bodo dela, če bo vse potekalo v skladu z načrti, končana sredi leta 2025.

V kulturnem programu so nastopili Nina Jankovič, Marko Simčič, Mira Madronič, Nina Grahek, Filip Peteržinek, na bobnih je dogajanje spremljala Katarina Kuhar. S posameznimi nastopi so se predstavili še Godba Črnomelj, Vokalna skupina Duma, Maja Sever iz SNG Drama Ljubljana ter glasbenik Pero Lovšin. Scenarij proslave je nastal pod peresom domačinke Nastasje Schweiger iz ZIK Črnomelj.

‹ nazaj

Galerija (10)

SNOS 01 m
SNOS 02 m
SNOS 03 m
SNOS 05 m
SNOS 07 m
SNOS 08 m
SNOS 09 m
SNOS 10 m
SNOS 11 m
SNOS 12 m

Komentarji (6)

21.2.2024 1 (8) (7)OceniIvan Janez 
"Slovenski narodnoosvobodilni svet" je bil samo za fasado in v resnici ni odločal o ničemer. O vsem je odločalo stalinistično partizansko vodstvo v zidanicah nad Črnomljem, ki so pravi kraj za praznovanje, če vam je še do tega.
22.2.2024–1 (3) (4)Ocenimiha 
Ivan že ve, je bil z njimi po zidanicah, pol se ga je pa tako nažlampal, da sploh vedu ni o čem se pogovarjajo....
23.2.2024 1 (2) (1)OceniIvan Janez 
To so pravi kraji za vaše praznovanje, vsi v Doblički Gori: Maleričeva zidanica - sedež Centralnega komiteja KPS in krajevni odbor OF; občinska zidanica - Bivališče Borisa Kidriča in Franca Leskovška - Luke; Kidričeva zidanica; Plavčeva zidanica - sedež Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije in Izvršilnega odbora Osvobodilne fronte.
25.2.2024 3 (5) (2)OceniLojzekov stric 
V kaki blodnji je Črnomelj ni čudno da se ljudi izseljujejo
25.2.2024 3 (3) (0)OceniIvan Janez 
Kaj je Bela krajina po vojni dobila za nagrado? Da je najmanj razvita pokrajina v Sloveniji! Zaslužni za to pa se še kar naprej razkazujejo v prvih vrstah proslav.
26.2.2024—   (1) (1)Ocenimiha 
Res je od vojne bo letos že 33 let... pa ni še nobene nagrade?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava