kočevsko-ribniško

Prebilič glede nastopa na evropskih volitvah trenutno najbližje z Vesno

30.1.2024 | 14:30 | STA; M. K.

Vladimir Prebilič (Foto: arhiv; Sašo Radej)

Vladimir Prebilič (Foto: arhiv; Sašo Radej)

Kočevje/Novo mesto - Kočevski župan Vladimir Prebilič namerava nastopiti na letošnjih volitvah v Evropski parlament. To je za medije potrdil ob robu današnjega regijskega posveta Skupnosti občin Slovenije v Novem mestu. Za zdaj se o nastopu pogovarja z več strankami, trenutno so si najbližje s stranko Vesna, je dejal.

Z Vesno se po besedah Prebiliča pogovarja, da bi skupaj nastopili na evropskih volitvah, tako kot so na volitvah predsednika republike leta 2022, ko ga je ta stranka predlagala za predsedniškega kandidata. "Osebno bi si želel še kakšne druge podpore, a pogovori o tem še tečejo," je dejal.

Sam upa, da jim bo na koncu "uspelo oblikovati skupino, ki želi storiti nekaj dobrega, ki nima ideološkega predznaka in želi Slovenijo kakovostneje zastopati na evropskem parketu".

Kasneje je Prebilič za STA povedal, da se o sodelovanju pogovarja tudi z Desusom, ki ponudbo za sodelovanje še preučuje. "Kakor sem razumel, naj bi jo preučili ta teden. Ali in kako bo do tega sodelovanja prišlo, še ne morem reči, ker postopek še ni zaključen," je dejal.

Sodelovanje z njim je po besedah Prebiliča zanimalo tudi stranko Levica, s katero se je sešel enkrat, a niso prišli dlje kot do izmenjave pogledov. O morebitnem sodelovanju na evropskih volitvah se je pogovarjal tudi s socialnimi demokrati in Gibanjem svoboda, a niso dosegli dogovora o tem, je še pojasnil.

Na vprašanje, ali to morebiti že pomeni napoved nastopa na državnozborskih volitvah, na primer, da bi bile te predčasne, je odgovoril, da bi se morali v tem primeru "usesti in se o tem odkrito pogovoriti". "Sam sicer ocenjujem, da se da z državo upravljati kakovostneje, kot se z njo upravlja danes," je dejal.

Sicer pa dvomi, da bi do predčasnih volitev lahko prišlo: "V državnem zboru je stabilna večina še vedno prisotna. Domnevam tudi, da poslanci ne bodo skrajševali mandata samim sebi.''

Zvočni zapisi

Kočevski župan Vladimir Prebilič o tem, s kom se podaja na evropske volitve

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava