dolenjska

Suhokranjski dnevi: Na Cviblju poklon NOB, na gradu srednjeveški dan

17.7.2023 | 10:10 | M. K.

Na Cviblju (Fotografije, tudi spodaj v fotogaleriji: Darko Pucelj)

Na Cviblju (Fotografije, tudi spodaj v fotogaleriji: Darko Pucelj)

Srednjeveški dan na gradu (Fotografije, tudi spodaj v fotogaleriji: N. Žnidaršič)

Srednjeveški dan na gradu (Fotografije, tudi spodaj v fotogaleriji: N. Žnidaršič)

Suhokranjski dnevi: Na Cviblju poklon NOB, na gradu srednjeveški dan

Žužemberk/Cvibelj - V tradicionalne Suhokranjske dneve, prireditve ob žužemberškem občinskem prazniku, se vsako leto vključi tudi Združenje šoferjev in avtomehanikov Slovenije. Združenje, ki ima danes okoli 4.500 članov, je lani pri spomeniku na Cviblju praznovalo stoletnico delovanja. V Sloveniji je registriranih približno 35.000 poklicnih voznikov in okoli 7.500 avtomehanikov, katerim je posvečen 13. julij kot dan šoferjev in avtomehanikov. Na ta dan leta 1943 so motorizirane enote štaba 4. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Ljuba Šercerja v sodelovanju z borci 1., 2., 3. in 4. brigade vdrle v središče Žužemberka. V boju, ki je trajal od zgodnjih jutranjih ur do poznega večera, je bil Žužemberk osvobojen. 13. julij je bil včasih praznik občine Žužemberk in kasneje krajevne skupnosti Žužemberk.

Letos je zbrane na deževni četrtek na Cviblju prisotne pozdravil župan Jože Papež, delegacija šoferjev in avtomehanikov pa je v spomin na dogodke iz 2. svetovne vojne, padle in umrle na območju Suhe krajine k spomeniku NOB položila venec.

Srednjeveški dan in utrip Suhe krajine

Včeraj pa je na žužemberškem gradu (po sobotni slavnostni seji občinskega sveta) potekal še vsakoletni srednjeveški dan, ali, kot ga napovedujejo organizatorji, ''dan, ko se zgodovina in sedanjost združita v eno.'' Pred gradom, na trgu, pa so obiskovalce s svojo ponudbo pričakali vsi tisti, ki skrbijo za utrip Suhe krajine, lokalni ponudniki, rokodelci, obrtniki.

Na gradu so spet zaživeli srednjeveški plesi, prikazali so mečevanje, nastopili so glumači, odmevala je srednjeveška glasba, dan so zaključili z ognjenim šovom.

‹ nazaj

Galerija (19)

_ZSAM (1)
_ZSAM (2)
_ZSAM (3)
_ZSAM (4)
_ZSAM (5)
_Srednji vek (01)
_Srednji vek (02)
_Srednji vek (03)
_Srednji vek (04)
_Srednji vek (05)
_Srednji vek (06)
_Srednji vek (07)
_Srednji vek (08)
_Srednji vek (09)
_Srednji vek (10)
_Srednji vek (11)
_Srednji vek (12)
_Srednji vek (13)
_Srednji vek (14)

Komentarji (2)

17.7.2023Oceniagent.brinko 
Vsako leto v soboto in nedeljo obiščem srednjeveške dneve v Žužemberku. Letos ob prihodu sem mislil, da prireditve ni. Ko sem parkiral avto izven centra kraja je bilo vse tiho tako, da sem mislil ali prireditev sploh je. Ob prihodu na trg, ki je bil ograjen z ograjo je bilo kar malo srhljivo, nobenih obiskovalcev razen nekaj deset ljudi verjetno domačinov. Bilo je tudi nekaj "štantov" tako kot vsako leto. Nobenega živ žava, otroškega smeha in veselja. Ponudba na "štantih" običajna, pogrešal pa sem vsakoletne ponudnike domačega vina iz Društva vinogradnikov Suhe Krajine kjer se je v preteklih letih z njimi občasno družil tudi g. Lojze Peterle. Tekmovanja v kuhanju raznih dobrot, prejšnja leta se je nekaj dogajalo, danes nič, mrtvilo in žalostno. V gradu na podelitvi nagrad, nobenega obiska oz. malo obiskovalcev. Vseeno prejemnikom nagrad vse čestitke, so si zaslužili priznanja. V soboto, še dobro da so imeli gasilci veselico kjer je bilo veselo in polno obiskovalcev, predvsem mladih. Pravijo, da je bilo na Dvoru v petek lušno in veliko obiskovalcev na koncertu Mance Špik, škoda da nisem imel časa iti na ta koncert, bi bil vsaj en dan zadovoljen ker v soboto in nedeljo v Žužemberku nisem bil, razen na veselici. Ne vem ali je bil vzrok slabega obiska vročina, dopusti, kmečka opravila. Dvomim, saj je bilo v preteklih letih tudi večkrat vroče, pa padal je tudi dež, bila nevihta ampak je bilo še vedno veliko obiskovalcev. Verjetno je vzrok kje drugje, mogoče v programu, scenaristu prireditve ali kje drugje lahko tudi finančna. Čutim, da v tem kraju ni vse tako harmonično, povezanosti in medsebojnega sodelovanja v lokalni politiki kot se verjetno hoče vodstvo Občine prikazati. Še lani je bilo zelo dobro in tudi lani je bil župan g. Papež Jože, kot tudi letos. Mogoče pa nima pravih sodelavcev, ne vem. To vedo samo oni. V razmislek: s takim odnosom in vizija, ki jo sedaj peljete ne vodi nikamor. Samo složnost vseh prebivalcev občine in občine same s svojimi zaposlenimi in izvoljenimi svetniki lahko da rezultate, ki bodo v dobro vseh. Srečno.
18.7.2023 2 (2) (0)OceniSuhokrancan 
Agent brinko, se strinjam s tabo. Kar ugotavljam jaz je neskladje med izrečenim in realnostjo. Veliko laži, razdvajanja in hinavščine je v Žužemberku. Na občinskih dogodkih vedno eni te isti kukr, da bi bili prisiljeni bit tam. Ni taku enostavnu organizirat tako stvar. Blu je tud rečenu, da se bo v občini izpostavljalo domače ponudnike, na prireditvi pa gostinc iz Ljubljane. Resnu? A nimamo domače gostinske ponudbe? Aja saj res imamo ja, eno kičasto kišto z avtomati za pijačo in kofe pred gradom. Eto tu je turizem za našega župana. Bravo. Ja je reku nič ne bo več taku kukr je blu. Res je. Še slabs je.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava