Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 15. januar 2025
13:00 Odprtje slikarske razstave ''Prostori optimizma'', Višja strokovna šola Ekonomske šole Novo mesto
18:00 Muzikal Eurosong Recycled (Gimnazija Novo mesto), KCJT Novo mesto
četrtek, 16. januar 2025
18:00 Predstavitev raziskave na temo »Stare kranjske harmonike v Beli krajini«, Knjižnica Mirana Jarca . Novo mesto
18:00 Javno vodstvo po razstavi ''Peter in Borut Simič'', Dolenjski muzej Novo mesto
petek, 17. januar 2025
10:00 Art kino: Prazne mreže, KCJT Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 15. januar 2025
10:00 Svetovalna točka Pokolpje, Ljudska knjižnica Metlika
16:00 Učne urice z Andrejo, MC Metlika
18:00 Alzheimer cafe (o hranjenju oseb s kognitivnim upadom), DSO (knjižnica) Črnomelj
četrtek, 16. januar 2025
18:00 Odprtje razstave KUD Artoteka Bela krajina, KC Semič
sobota, 18. januar 2025
10:00 ''Srednjeveška'' delavnica za otroke in družine, Belokranjski muzej Metlika
VečPosavje
sreda, 15. januar 2025
16:00 Vodstvo po razstavi in pogovor: 50 let temeljev za nuklearko, KD Krško
četrtek, 16. januar 2025
17:00 Odprtje gostujoče razstave Planiški olimpijski duh 1984, Posavski muzej Brežice
18:00 Odprtje skupinske slikarske razstave Društva likovnikov Krško – OKO ''Kubizem'', Dvorana v parku Krško
petek, 17. januar 2025
12:00 God sv. Antona Prašičkarja, črno-belo bogastvo s Krškega polja in licitacija krače, grajska klet Brežice
19:00 Antonov Koncert Tonija Sotoška, ŠD SŠ Krško
Več24.2.2023 | 12:45 | M. K.
Sela pri Ratežu - Ekologi brez meja so včeraj predstavili prvi dve restavraciji na poti do obratovanja brez odpadkov, to sta Blatnikov hram z Dvoru pri Žužemberku in Gostilna Mrak s Sel pri Ratežu. Obenem so organizirali okroglo mizo o odpadkih v turizmu, na kateri so sodelovali tudi predstavniki Slovenske turistične organizacije in prvega prejemnika poslovnega zero waste certifikata na svetu, Ribno Alpine Resort.
Ekologi brez meja od leta 2016 tlakujejo pot turizmu brez odpadkov. Pionirskemu Ribno Alpine Resortu, ki je razpolovil količino odpadkov, in številnim prireditvam, ki med drugimi presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov, sta se na zemljevidu dobrih praks pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak. Lastnik slednje, Jože Mrak, je izpostavil nekaj majhnih korakov, ki so privedli do velikih sprememb. Leseno pohištvo v energetsko sanirani stavbi je izdelano iz nekdanjega mostu na Otočcu, pomembnost sodelovanja z vsemi deležniki pa se kaže tudi v spremembi navad dobaviteljev. Ti v Gostilno Mrak odslej dostavljajo olje za pripravo jedi neposredno iz cisterne v cisterno, za vračilo steklenic so dogovorjeni z dobaviteljem žganja, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa ponujajo v brezplačno uporabo vaščanom, ki z veseljem posegajo po njih. Pomen ozaveščanja gostov je izpostavila tudi Adrijana Rezelj iz Blatnikovega hrama, kjer poleg gostinske ponudbe nudijo tudi prenočitvene kapacitete. V restavraciji so se med drugim odločili za umik instant napitkov za enkratno uporabo ter plastenk, npr. vode z okusom in gostom namesto tega ponujajo alternativo.
Pogovoru se je pridružil tudi lastnik in direktor Ribno Alpine Resort, Matija Blažič, prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, kjer zero waste ukrepe nadgrajujejo že pet let. “Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek. Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši,” je izpostavil Blažič.
Ana Golja, vodja zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je predstavila razliko med enotnim evropskim poslovnim zero waste certifikatom in slovenskim nazivom zero waste, ki se od certifikata razlikuje v podrobnosti kriterijev in osredotočenosti na ravnanje z odpadki ter reviziji s strani neodvisnih presojevalcev.
Prav slednje pa je, kot sporočajo organizatorji včerajšnje okrogle mize, ključno za vključitev zero waste prizadevanj v Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, je poudarila Maša Klemenčič iz Slovenske turistične organizacije. Shemo v letošnjem letu čaka prenova, v krovni turistični organizaciji stremijo k pridobivanju podatkov o vplivu turizma na okolje. “Želimo si več poguma s strani STO in od ponudnikov. Gostje to iščejo,” je sklenila Klemenčič.
Galerija (13)
Slika 1: Okrogla miza v Gostilni Mrak (Fotografije: Katja Sreš in Alja Miklavčič)
Slika 2: Prva dva gostinska ponudnika na poti do zero waste - Gostilna Mrak in Blatnikov hram
Slika 3: Prva dva gostinska ponudnika na poti do zero waste - Gostilna Mrak in Blatnikov hram
1/13: _Mrak (1)
2/13: _Mrak (10)
3/13: _Mrak (11)
4/13: _Mrak (12)
5/13: _Mrak (13)
6/13: _Mrak (2)
7/13: _Mrak (3)
8/13: _Mrak (4)
9/13: _Mrak (5)
10/13: _Mrak (6)
11/13: _Mrak (7)
12/13: _Mrak (8)
13/13: _Mrak (9)
Povezane objave
Ocene komentarjev