Župani za volani: vozniki župan, podžupanja in direktorica občinske uprave

22.9.2022 | 08:15

Podžupanja Mila Levec z uporabnico

Podžupanja Mila Levec z uporabnico

Župan Ivan Molan z uporabnico prevozov

Župan Ivan Molan z uporabnico prevozov

Mila Levec s Sopotnikovo knjigobežnico

Mila Levec s Sopotnikovo knjigobežnico

Voznica prostovoljka je tudi direktorica občinske uprave Patricia Čular

Voznica prostovoljka je tudi direktorica občinske uprave Patricia Čular

Brežice - V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2022 je tudi letos pod okriljem Zavoda Sopotniki potekala vseslovenska tradicionalna akcija Župani za volani. Načela trajnostne mobilnosti so ena od ključnih vodil optimizacije in organizacije brezplačnih prevozov za starejše, ki jih, kot sporočajo z občine, uspešno izvajajo tudi Brežičani že peto leto. Občina Brežice je bila med prvimi občinami v Sloveniji, ki so podprle in uvedle storitev Zavoda Sopotniki.

Kot vsako leto, so se tudi letos akcije #ŽupaniZaVolani odzvali ne le župan Občine Brežic Ivan Molan, ampak tudi podžupanja Mila Levec ter direktorica občinske uprave Patricia Čular. Ti so k zdravniku in na terapije odpeljali občane, ki nimajo druge možnosti prevoza, zato so brezplačni prevozi Sopotnikov zanje še toliko bolj pomembni. Uporabniki so poudarili, da je storitev dobrodošla in tudi zelo dobro sprejeta. Pravijo, da jim bo nedavni dan akcije še posebej ostal v spominu.

Koordinatorka enote Brežice Zavoda za medgeneracijsko povezovanje Sopotnik Ana Marija Žerjav je poudarila, da je brežiška enota letos do konca meseca avgusta izvedla 466 prevozov, kar predstavlja 952 prostovoljskih ur, ki jih opravlja šest srčnih prostovoljcev. Zabeležili pa so že več kot 420 uporabnikov.

Sopotnikov avtomobil pa je od letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bogatejši za mobilno knjigobežnico, iz katere si lahko uporabniki vzamejo, izposodijo ali zamenjajo revije, križanke in knjige in s tem popestrijo svoj prosti čas.

Takšne storitve je mogoče uspešno izvajati samo z učinkovito in predano ekipo koordinatorjev in prostovoljcev, zato se je Ivan Molan ob koncu vožnje srečal z ekipo Sopotnikov iz Brežic in se jim zahvalil za opravljeno prostovoljno delo s katerim močno prispevajo k prijetnejšem in bolj kakovostnem življenju starejših v občini, sporočajo iz slednje.

Prostovoljci so z županom delili svoje izkušnje in doživetja iz terena. »Vsi skupaj si prizadevamo, da bi bilo tretje življenjsko obdobje v občini Brežice, ne glede na kraj bivanja, lepo in dostojno,« je dejal Molan.

M. K.
Foto: Občina Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava