posavje

Bodo zaprli južni most za tranzit?

20.9.2022 | 12:40 | P. P.

Kostanjeviški občinski svetniki na zadnji seji. (Foto: P. P.)

Kostanjeviški občinski svetniki na zadnji seji. (Foto: P. P.)

Direktorica občinske uprave Judita Lajkovič je ob koncu seje, kot je to  po kostanjeviških šegah in navadah, čestitala slavljencema, ki sta  praznovala rojstni dan od 18. do 19. seje, tokrat sta bila to Janez  Gunde in Robert Zagorc. Na posnetku: Lajkovičeva čestita Zagorcu. (Foto:  Pavel Perc)

Direktorica občinske uprave Judita Lajkovič je ob koncu seje, kot je to po kostanjeviških šegah in navadah, čestitala slavljencema, ki sta praznovala rojstni dan od 18. do 19. seje, tokrat sta bila to Janez Gunde in Robert Zagorc. Na posnetku: Lajkovičeva čestita Zagorcu. (Foto: Pavel Perc)

Kostanjevica na Krki - Za rebalans letošnjega občinskega proračuna, ki so ga sprejeli kostanjeviški občinski svetniki na zadnji, 19. redni seji, na drugo septembrsko sredo, s katerim se prihodki zvišujejo za 221 tisočakov na 4,783.000 evrov, odhodki pa se zvišujejo za 187 tisočakov na 5,071.000 evrov, so se odločili tudi zaradi izgradnje lesenega t.i. južnega mostu čez Krko, ki naj bi ga odprli 15. oktobra.

Ob koncu seje je edina svetnica Melita Skušek seznanila kolege, da so jo prosili nekateri prebivalci mestnega jedra – Otoka, da bi sprožila pobudo za delno zaporo južnega mostu, katerega obnova gre h koncu. »Predvsem tranzitni promet se je izkazal za tistega, ki močno ogroža varnost pešcev, kolesarjev, sama količina le-tega in splošna hitrost, ki izdatno presega dovoljeno, pa povzroča splošno neugodje med prebivalci, obiskovalci in prav tako turisti. V ta namen predlagamo obravnavo za sprejetje odloka o delni zapori južnega mostu, s katerim se izvede zapora za cestni motorni promet, medtem ko bi bil prehod pešcem in prevoz kolesarjem še naprej omogočen,« so zapisali v predlogu, ki ga je podpisala kostanjeviška arhitektka Jasmina Bršec. Skuškova je opozorila, da bo obnova, ki je pravzaprav novogradnja mostu, stala blizu 600 tisočakov in da si občina ne bi mogla privoščiti prepogosto tako velikih izdatkov. Predlagala je, naj se ta točka uvrsti na dnevi red naslednje seje občinskega sveta.

Svetnik Jože Kržičnik je povedal, da so ga poklicali ljudje, ki pa so proti tej zapori mostu. Svetnik Matjaž Jakše in še nekateri pa so menili naj bi pred tem naredili vsaj kakšno analizo, če že ne kar elaborata, kakšne so opcije glede te delne zapore.

Podrobneje o svetniških razpravah pa v četrtek v novi, tiskani številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava