posavje

Petan ne priznava krivde za izčrpavanje Term Čatež

17.2.2021 | 13:00 | STA

Bojan Petan (STA)

Bojan Petan (STA)

Koper/Čatež ob Savi - Na Okrožnem sodišču v Kopru se je s predobravnalnim narokom začelo sojenje v primeru domnevnega izčrpavanja Term Čatež oz. podjetij iz kroga DZS. Danes je pred sodnico Meri Mikac stopil prvi mož več družb iz skupine DZS Bojan Petan, ki očitanega kaznivega dejanja ni priznal. Ločena predobravnavna naroka bodo pripravili še za druge obtožene.

Tožilka v tej zadevi Petra Terdin je povedala, da je skupaj obtoženih šest fizičnih in dve pravni osebi. Petanu, ki je v okviru skupine DZS predsednik uprave krovne družbe DZS, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in generalni direktor Term Čatež, očitajo dve kaznivi dejanji - zlorabe položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabe položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož.

Terme Čatež so, kot je dodala, morale zaradi odločitve na skupščini delničarjev odkupiti lastne delnice in jih nato umakniti. Za nakup so v letih 2007 in 2008 vzele okrog 31 milijonov evrov posojila, ki ga odplačujejo še danes.

Med obtoženimi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju so poleg Petana tudi finančnik Bogdan Pušnik ter družbi DZS in MS Invest. Na predobravnavnem naroku se bosta o krivdi izrekla še Marko in Vojislav Ignjič in Matjaž Satler.

Tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ni imelo dodatnih dokaznih predlogov, medtem ko je zagovornica obtoženega Martina Žavcer Hrovatin predložila nove pisne dokazne predloge, med katerimi sta tudi ekonomsko in finančno mnenje iz lanskega maja. Tožilka ima do 1. marca čas, da si predloge ogleda in o njih poda svoje mnenje. Prav tako se bo do novih dokaznih predlogov v prihodnje opredelila sodnica.

Obtožnice na predobravnavnem naroku še niso predstavili, več o njej ni želela povedati niti tožilka, saj da bo vsebino predstavila na začetku glavne obravnave, ki bo predvidoma konec marca ali v začetku aprila.

Terme naj bi lastninil z njenim denarjem

Po informacijah medijev tožilstvo trdi, da je Petan z delniškimi in posojilnimi posli v obdobju po letu 2007 finančno izčrpaval Terme Čatež. Eno od največjih turističnih družb v državi naj bi lastninil z njenim denarjem.

Nepravilnosti naj bi se, kot je ob začetku sodne preiskave poročal spletni portal Siol, med drugim nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so Petana in njegov poslovni imperij vzeli pod drobnogled vzeli leta 2014, ko so po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav, Petana pa so takrat začasno pridržali. Hišno preiskavo so opravili tudi v Marini Portorož in zasegli več dokumentacije.

Preiskovalci so preverjali domnevno izčrpavanje povezanih družb, med drugim tudi Marine Portorož in Term Čatež. Septembra 2014 so preiskavo končali in poleg Petana ovadili štiri ljudi in dve družbi iz Ljubljane. Osumili so jih zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V letih 2009 in 2010 naj bi z zlorabo vodstvenih in nadzornih funkcij pri upravljanju in zastopanju gospodarskih družb sprejeli več škodljivih sklepov in pogodbo. V korist DZS naj bi, kot so tedaj ocenili na NPU, pridobili več kot 25 milijonov evrov premoženjske koristi in domnevno izčrpavali povezane družbe.

‹ nazaj

Komentarji (1)

22.2.2021 1 (1) (0)OceniBojan Glogovšek 
Kdaj je pa bil ker direktor v terme čatež kriv delavci pa ko sužji se jim prijeniki socialne pomoči sladko smejijo hlapci kr tak naprej za njega

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava