FOTO: Da bi misijon v Novem mestu obrodil sadove

26.11.2018 | 08:00

Na sklepni maši misijona so sodelovali Pihalni orkester Krka in združeni župnijski pevski zbori.

Na sklepni maši misijona so sodelovali Pihalni orkester Krka in združeni župnijski pevski zbori.

Novo mesto - Desetdnevno bogato dogajanje misijona v Novem mestu, ki je v organizaciji treh župnij - Stolne župnije Novo mesto, Novo mesto - sv. Lenart in Novo mesto - Šmihel - potekalo pod geslom Jezus, daj mi žive vode, se je včeraj zaključilo s sklepno mašo v Športni dvorani Leona Štuklja. Udeležilo se jo je preko dva tisoč vernikov.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Somaševanje je v spremstvu številnih duhovnikov - med njimi niso manjkali misijonarji na misijonu p. mag. Branko Cestnik, Jože Planinšek. Br. Jožko Smukavec in p. dr. Andraž Arko - vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Ta je v pridigi slovesne maše na čast Kristusu Kralju vesoljstva poudaril, da so misijonarji v teh dneh z osebnimi pričevanji in vero ter odpiranjem številnih aktualnih tem skušali med ljudmi utrditi temelje Boga Kralja ter pravilno življenjsko držo z vrednotami, kot so pravičnost, poštenost, ljubezen, osrečujoči medsebojni odnosi v zakonu in družini, svetost življenja itd.

Športna dvorana Leona Štuklja v Novem mestu je bila nabito polna.

Športna dvorana Leona Štuklja v Novem mestu je bila nabito polna.

»Vedno znova se namreč potrjuje resnica, ki jo je povedal že pisatelj Dostojevski - če Boga ni, je vse dovoljeno,« je dejal škof in se zahvalil vsem misijonarjem, »ki so sejali Kristusov nauk v novomeškem Gospodovem vinogradu«. Vsem zbranim v dvorani je v imenu sv. Očeta podelil popoln odpustek.

O vtisih in o pomenu misijona, ki je bil res zelo dobro obiskan, so spregovorili tudi verniki: zakonca in starša šestih otrok Urška in David Kapš, dijak Žan Pust in Antonija Colnar.

Trio Vivere je navdušil z nastopom.

Trio Vivere je navdušil z nastopom.

Po maši, ki jo je obogatilo petje več kot dvestoglavega združenega pevskega zbora (nastopili so otroški, mladinski in odrasli pevski zbori vseh treh mestnih župnij) ob glasbeni spremljavi Pihalnega orkestra Krka pod taktirko Matevža Novaka in organista Mateja Burgerja - programski vodja glasbenega del maše je bil Aleš Makovac - je sledil koncert vrhunske glasbene zasedbe Tria Vivere, ki jo sestavljajo baritonist Matjaž Robas ter tenorista Aljaž Farasin in Gregor Ravnik.

Gregor Macedoni

Gregor Macedoni

Zbrane, med katerimi sta bila tudi pastor Evangelijske Cerkve dobrega pastirja v Novem mestu dr. Danijel Brkič in paroh Srbske pravoslavne Cerkve mag. Danijel Nikolić, je nagovoril še novomeški župan Gregor Macedoni, ki meni, da se moramo v današnjem času, v katerem nedvomno vlada kriza vrednot, vedno znova spraševati, kdo v resnici smo, kakšne so naše vrednote, kaj je naša prava identiteta, da bi se znali spoštovati in ceniti, veseliti in biti ponosni na vse, kar imamo in smo. »Ne nastopajmo v vlogi žrtve, bodimo iniciatorji dobrega!« je dejal.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava