Novomeščani napovedali EKO teden: delavnice, čiščenje, zabava

11.4.2016 | 14:30

V soboto vabljeni na kakšno od čistilnih akcij okolja. Narava nam bo hvaležna! (ilustrativna slika, arhiv DL)

V soboto vabljeni na kakšno od čistilnih akcij okolja. Narava nam bo hvaležna! (ilustrativna slika, arhiv DL)

Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič, župan Gregor Macedoni in Bernarda Barbo, vodja EKO tedna. (Foto: M. M.)

Direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič, župan Gregor Macedoni in Bernarda Barbo, vodja EKO tedna. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Prihodnji teden bo v novomeški občini povsem ekološko obarvan. Tradicionalno prireditev ob Dnevu zemlje so razširili na celotedensko dogajanje od 18. do 22. aprila, v katerega želijo vključiti čim več občanov in občank. Dogajanje so danes na rotovžu predstavili novomeški župan Gregor Macedoni, direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič in Bernarda Barbo, koordinatorica EKO šole na OŠ Center in vodja EKO tedna.

»Tudi pri tem projektu smo se uspešno povezali z več kot 20 javnimi zavodi, društvi in drugimi lokalnimi organizacijami, saj se vsi zavedamo, da moramo pri tako pomembnih temah, kot je varstvo okolja, delovati skupaj,« je uvodoma na prireditve povabil župan Macedoni. Na sobotno čistilno akcijo je povabil vse krajevne skupnosti, izpostavil pa akcijo čiščenja mestnega jedra. Po njegovih besedah bodo podjetniki čistili okoli svojih objektov, stanovalci mestne ulice, pomagali bodo delavci Komunale s čiščenjem pločnikov in cestišča, gasilci GRC Novo mesto pri odstranitvi kakšnih odsluženih tabel ipd. Glavni trg bo zaprt za promet med 7. in 15. uro, bližnje parkirišče v Kandiji pa bo zato to sobotno dopoldne brezplačno.

»Občane pozivam k sodelovanju. Še najbolje bo, da se vsak obrne na svojo krajevno skupnost, ki bo koordinirala podrobne akcije na posameznih območjih,« je še dodal in napovedal, da bodo prihodnje leto projekt verjetno še razširili.

Podobno optimističen je bil tudi direktor Komunale Klemenčič, ki razmišlja o eko mesecu. Letos je povabil na eko teden, izpostavil pa je sredino okoljsko akcijo. Prvič so namreč povezali podjetja v gospodarski coni Cikava, ki bodo ta dan očistila dvorišča, krajani okolico, Komunala pa bo kot pri vseh takšnih akcijah poskrbela za odvoz zbranih odpadkov. V četrtek in petek Komunala sicer vabi na dan odprtih vrat.

Barbova je dejala, da šolarji in otroci iz vrtcev skozi celo leto sodelujejo v vrsti okoljskih projektov, vrhunec pa je skupna zabava ob Dnevu zemlje, ko bodo v petek zasedli Glavni trg: enajsto leto zapored se bo od 9. ure do 12.30 šestnajstih novomeških osnovnih šol predstavljajo na stojnicah, kulturni in zabavni program bo tudi na odru, na voljo bo nekaj športnih aktivnosti ipd. Dodala je še, da bodo številna lokalna društva in javni zavodi poskrbeli za celotedenske aktivnosti: v Reciklarni in Knjižnici Mirana Jarca bodo potekale ustvarjalne delavnice, poskrbeli so za nekaj pohodov in tematskih pogovornih večerov ter kolesarski izlet, povabili na četrtkovo zelemenjavo pred Humanitarnim centrom in petkovo Novomeško tržnico, v galeriji Simulaker se bodo v petek predstavili oblikovalci izdelkov iz lesa itd.

Eko teden se bo zaključil 22. aprila z Nočjo nakupov, pred tem pa bodo v Reciklarni pripravili še modno revijo. Podrobneje o dogajanju bomo poročali še sproti, celotni razpored najdete na tej povezavi ali v priponki spodaj. Kako okoljsko ozaveščenost Novomeščanov ocenjuje prvi mož komunale, pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

M. Martinovič

Komentarji (9)

11.4.2016Ocenidela se 
Lepo, mi bomo zdraven.
11.4.2016OceniFrancesco Sinibaldi 
Alma serena. Alma dulce y serena como el canto del sol en los meses modernos, alma dichosa como el llanto del mar cuando el soplo regresa..... Francesco Sinibaldi
11.4.2016Ocenismart 
Frančesko, pejt ti na katalonske forume pesnit. V Sloveniji pa živimo slovensko govoreči (upam, vsaj, da nas je še večina).
11.4.2016Ocenitutl 
mart...merkej da te nebo kak mladec z če gevara majčko ožigosal za fašista, ko trobiš take o slovenstvu.... zdej je pa itak multikultitralala in... bol si ubrisan in bolj te zanaša, bolj si kul in v multikulti trendu.
12.4.2016Ocenismart 
tuti, maš prav. Bolj si ovca, bolj te imajo politiki in gospodarstveniki radi. Pametnih pa ne rabimo, o to pa že ne. Kaj ni super, da se kar sami izseljujejo, za nadomestke pa dobivamo polpismene iz Kosova, Albanije itd?
12.4.2016OceniChe Guevara 
Itak da bomo pospravli te smeti, takšne in drgačne. Naredili to deželo spet čisto!
12.4.2016OceniChe Guevara 
Diši po redu in čistoči...kar kliče...
12.4.2016Oceninande 
Prosam, da mi pridete počistut tut k nam v Brezje, tako stanje ku je ne more bit. Noben nam nič ne puca tle.
12.4.2016Oceniobčan 
Js pa mislm da je nande pr teb u Brezjem bul čisto kut na občini..jbg.. Pač tak občutek mam..ker tam je pa res umazano in zaudarja po celi fari. Pritde vi iz Brezjega na občino in okul občine malu počistit. Taku da bo lepu in čistu.Pa odpadke u vrečo in na Cerod znjimi, pod prešo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava