FOTO: Začenja se 652. leto Novega mesta

7.4.2016 | 15:00

Improvizacijsko gledališče Iglu (Foto: I. Vidmar)

Improvizacijsko gledališče Iglu (Foto: I. Vidmar)

Predsednik Pahor je županu ob tej priložnosti podaril slovensko zastavo. (Foto: I. Vidmar)

Predsednik Pahor je županu ob tej priložnosti podaril slovensko zastavo. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Na današnji dan pred 651 leti je Rudolf IV. Habsburški Novemu mestu podelil mestne pravice, sinoči pa se je v športni dvorani Marof s predstavo Žige Virca Prihodnost je v naših rokah zaključilo enoletno praznovanje 650-letnice Novega mesta.

Uvodna govora sta imela predsednik Slovenije Borut Pahor in novomeški župan Gregor Macedoni, oba pa sta opozorila na pomembnost preseganja razlik, takšnih in drugačnih in predvsem ideoloških. Pahor je opozoril na razklanost slovenskega naroda sredi minulega stoletja in enotnost pred četrt stoletja, ko nam je ta omogočila ustanovitev svoje države. Macedoni, ki mu je Pahor ob tej priložnosti poklonil slovensko zastavo, pa je poudaril, da smo Novomeščani lahko resnično in ne le zgolj iz nekih lokalpatriotističnih vzrokov ponosni na svoje mesto, ki ima bogato zgodovino, pomembne ljudi na kulturnem, znanstvenem, športnem in drugih področjih in je s svojim uspešnim gospodarstvom prepoznavno ne le v slovenskem, ampak v širšem mednarodnem in celo svetovnem okolju.

Žiga Virc je someščanom za slovo od jubilejnega leta pripravil predvsem drugačno predstavo, kot smo jih vajeni ob takih priložnostih. Za vizualno in zvočno kuliso je na oder postavil Pihalni orkester Krka, glavno vlogo pa namenil članom improvizacijskega gledališča Iglu, ki so Novomeščanom ponudili štiri različne vizije podobe Novega mesta čez 650 let, mesto vračali v srednji vek, ga ogrozili z neznano letečo ruto, sprli severni in južni del mesta, ki sta jima vladala brata dvojčka, vanj postavili zgodbo o Juliji Prešeren in Romeu Novaku iz dveh konkurenčnih frizerskih družin.

Občinstvo je predlagalo besede, čustva in simbole, na katerih so improvizatorji gradili svoje zgodbe in glasovalo za posamezne zgodbe oziroma režiserje ter na koncu izbralo muzikal, ki je govoril o spravi med sprtima bratoma dvojčkoma, kraljema južnega in severnega dela Novega mesta.

I. Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava