mladi dopisnik

KUHNAPATO_med bizeljskimi vinogradi...

18.3.2016 | 09:00 | Anka Peljhan, vodja projekta,
foto: Igor Zaplatil

KUHNAPATO_med bizeljskimi vinogradi...
KUHNAPATO_med bizeljskimi vinogradi...
KUHNAPATO_med bizeljskimi vinogradi...
KUHNAPATO_med bizeljskimi vinogradi...

Stara vas na Bizeljskem - Revija lokalno značilnih jedi preteklih generacij bizeljsko-kozjanskega konca, z delom Posavja in Dolenjske ter skokom čez mejo na Hrvaško, se je zgodila v petek, 11. marca, na posestvu Istenič, v Stari vasi na Bizeljskem. Tam, kje se že od leta 1968 vse vrti okoli »mehurčkov«. Gre za tiste, zlato obarvane v najprestižnejših penečih vinih, ki s celotnim postopkom pridelave, obdelave in izbiro okusov sledijo najzahtevnejšim svetovnim trendom.

Tekmovalne ekipe osnovnošolcev so prišle iz OŠ Kozje, OŠ Planina pri Sevnici, OŠ Bizeljsko, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Raka in OŠ P. Zrinski Čabar iz Gorskega Kotarja, skupina slovenske manjšine na Hrvaškem.

Resni obrazi otrok, za njimi pa zbrane misli ali popolna koncentracija, so obetali pravi kulinarični spektakel. Ker se je velikost pletenega srca nekdaj določala po pomembnosti praznika ali obreda, smo ponosni na poklon mladih Bizelank, ki so se spopadle z oblikovanjem neštetih delov testa z namenom izdelati srce s številnimi simbolnimi pomeni. Ženitovanjski kruh, spleten iz kit in okrašen s simbolno podobo združitve ženina in neveste (ptička levo in desno), s posameznimi deli, ki simbolizirajo ljubezen (oblika srca), povezanost (mak) in srečo (rože), so v nekaj primerih izdelovali tudi ob rojstvu otroka, posebnem jubileju, obhajanju nove maše,..in osrednje simbole (v obliki grba na sredini) seveda prilagodili priložnosti. Še ena pozabljena sestavina ali stročnica, po imenu bob, se je znašla na mizi. V časih, ko na naših tleh še niso poznali fižola, je bob zagotavljal zadostno količino beljakovin ali nadomestek mesa. Stročnico, blagega, danes prefinjenega okusa, so kuhali predvsem v juhah ali enolončnicah, posušen in pražen pa je bil celo priročen nadomestek kave. »Bobu bob« so rekle, ko so z omenjeno sestavino naredile preskok iz daljne zgodovine v… bodočnost!

Lahko bi mu rekli tudi zaščitni znak Bizeljskega. Govorimo o Bizeljskem ajdovem kolaču, ki kot ena izmed redkih prazničnih jedi dediščine, mladim gospodinjam Bizeljskega še vedno pomeni statusni simbol, predvsem na vsakoletnem tekmovanju v izdelavi in kasnejši razstavi te tradicionalne dobrote. Kmalu za njim bi tako lovoriko lahko podelili bizeljski mlinčevki, ki jo je, roko na srce, morda celo težje narediti, ali pa izdelava zahteva več časa in potrpljenja. A tega na Bizeljskem očitno ne manjka, kot ne manjka pogleda v sedanjost in prihodnji razvoj kulinaričnih trendov, kar so ponazorili tudi s presno tortico, narejeno na osnovi prinele, še ene lokalne značilnosti kraja. Pa le za slivo gre, ki je obdelana na prav poseben način. O navezanosti Dolenjcev na ajdo je pisal že Janez Trdina in slednje so otroci izkoristili na inovativne načine. Med drugim smo bili priča ajdovim kroglicam na jabolčnem čipsu, namenjenim kot pozdrav gostom ali pa ajdovi klobasi s skuto, ki je ponazarjala »vročo hrenovko«. Tudi nekaj zanimivih značilnih vsakdanjih jedi je bilo na sporedu, kot so "štrkljavka", kamor so mlade kuharice s Planine pri Sevnici naštrkljale zakuho in juha iz rumene kolerabe, ki je bila vsakdanjik na kozjanskih mizah.

Pohvale vredno je razumevanje letošnje naloge: staro jed predelati v sodobno ali z večinoma enakimi, lokalnimi sestavinami ustvariti časovni razkorak, kar je izjemno uspelo skupini z Rake. Za kraj značilen zajčji ragu, so inovativno preobrazili v izjemno dodelano sodobno jed, ob tem pa v smiselnem okusnem zaporedju ustvarili še pozdrav v ajdovih potancih. Ne moremo pa tudi mimo lešnikovega drobljenca, s katerim se z namenom pozdrava ponašajo zelo zavedne dolenjske kmetije, pa prsne potice, pečjaka, jabolčne potice in budla. Ne, tudi cviček ni manjkal pri enem izmed dolenjskih inovativnih pozdravov, v obliki pomake za jabolčni čips! Izvrstno!

Komisija, ki so jo sestavljali: Miha Istenič, Penine Istenič, gostitelj Zala Šekoranja, Vina Graben, Blanka Vombergar, ravnateljica višje strokovne šole za živilstvo in prehrano, centra Piramida v Mariboru je izbrala skupine, ki jih bomo videli v finalu:

Rakci, OŠ Raka, ki so pripravili: zajčji ragu nekoč in danes ter pozdrav v ajdovih potancih z divjimi zelišči;

Superwomen, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravile: ajdovo kašo z jurčki, ajdov sushi in jabolčni čips s cvičkovo pomako; 

Ušikani Bizelanci, ki so pripravili: pleteno srce, bobovo juho nekoč in danes ali bobu bob in bizeljski trio: mlinčevko, ajdov kolač in presno tortico s prinelo.

Obiskala nas je tudi kmetica leta, Lea Babič, ki je prišla spodbujat tekmovalce in jim podati nekaj zanimivih nasvetov. 

Iskrene čestitke vsem mentorjem in mladim kuharskim mojstrom!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava