Golobove ptice priletele v muzej

5.3.2016 | 16:00

Nikolaj Golob

Nikolaj Golob

Golobov ptič

Golobov ptič

Kovač

Kovač

Novo mesto - Morda zato, ker je po rodu Šentjernejčan in je kot deček dobil v dar piskajočega petelinčka, ali pa tudi zato, ker je Golob, je novomeški slikar in likovni pedagog Nikolaj Golob velik del svojega ustvarjanja posvetil pticam, ki so v glini pod njegovimi prsti dobile nekoliko nenavadne a še vedno prepoznavne oblike. Njegova sova je sova, feniks vstaja iz pepela in golob, kot da bo zdaj zdaj vzletel in odnesel pomembno pismo naslovniku, a njegov krokar je general in umetnik ne skrije, katere ribe ima najraje na krožniku.

Nikolaj Golob je užitek oblikovanja začutil že v zgodnjem otroštvu, ko se je igral v zemlji in mu je pod prste prišla kepica gline, iz katere je izoblikoval človeško glavo. Kasneje, ko je v Novem mestu obiskoval učiteljišče, ko je služil vojsko v šoli za rezerven oficirje v Bileći in ko je na pedagoški akademiji študiral za učitelja likovne vzgoje pa tudi ko se je ves posvetil učencem, ki jim je, tudi tistim, ki za likovno ustvarjanje niso imeli kakšnega posebnega smisla, z vso strastjo skušal vcepiti vsaj občutek za estetiko, ni imel veliko časa za ustvarjanje, a ustvarjalna žilica v njem ni nikoli popustila. Ko je malo pred prvim majem leta 1975 pripravil slikarsko razstavo v avli Osnovne šole Grm, so njegovi učenci osupli občudovali grozljivo realistično naslikan kamen in bili ponosni na svojega učitelja, ki jim je znal med drugim tudi zelo nazorno pojasniti kaj je kič in kako grozna stvar je to. "Najhujši kič so pa plastične rože," je dejal učencem in dodal: "Če mi bo kdo na grob prinesel plastične rože, ga bom iz groba brcnil v rit." Marsikateri njegov učenec si je to tako dobro zapomnil, da najbrž nikoli v življenju ne bo kupil plastičnih rož.

Zbirko svojih v keramiko zamrznjenih ptičev in rib je Nikolaj Golob podaril Dolenjskemu muzeju, ki se mu je s pričujočo razstavo oddolžil za darilo. Kustos Jožef Matijevič je o njem med drugim povedal: "Njegova kiparska dela naglašata natančna izvedba ter dosledno in sistematično prizadevanje za tehnično popolnost, zato vsebujejo avtorjeva ustvarjalna prizadevanja poleg likovno izraznih kakovosti tudi izdatno mero očem prijetne estetike; še zlasti potem, ko jih odene v pisane barve in sijočo glazuro ... "

I. Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava