dolenjska

Skulptura v spomin na osamosvojitev Slovenije

19.12.2015 | 15:00 | M. K.

Skulptura v spomin na osamosvojitev Slovenije
Skulptura v spomin na osamosvojitev Slovenije
Na novinarski konferenci (foto: MO NM)

Na novinarski konferenci (foto: MO NM)

Novo mesto - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik projektne skupine Borut Likar in kipar Boštjan Kavčič so včeraj v imenu občine, Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina ter Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske predstavili spominsko obeležje, ki je nastalo v sklopu 25-obletnice samostojne Slovenije in 650-obletnice ustanovitve Novega mesta. Obeležje na simbolni ravni predstavlja enotnost pri osamosvajanju Slovenije in skupno odločenost pri zaščiti teh procesov, ob tem sporočajo z občine. Odkritje skulpture, ki se ga bo udeležil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, bo, skupaj s slavnostno akademijo Skupaj do samostojne države, potekalo v ponedeljek, 21. decembra 2015, od 17. ure dalje v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine.

Z rotovžja ob tem dodajajo, da je bila osamosvojitvena vojna še posebej intenzivna na Dolenjskem in na območju Mestne občine Novo mesto.

Župana Gregor Macedoni je ob tej priložnosti dejal: »Postavitev spominskega obeležja in načrtovana slovesnost predstavljata našo enotnost pri procesu osamosvajanja Slovenije, v katerem je pomembno vlogo odigralo tudi območje Dolenjske in Novega mesta. Gre za referenčno točko v naši zgodovini, ki nas navdaja s ponosom ter opominja na povezanost in enotnost našega naroda. Simbolno vrednost ima tudi prostor postavitve skulpture, saj je bil Kulturni center Janeza Trdine nekoč dom JLA, danes pa je pomembna kulturna inštitucija v novomeški občini.«

Z izvedbo projekta je Mestna občina začela v letu 2014, ko je bila imenovana projektna skupina za izvedbo postavitve spominskega obeležja pod predsedstvom Boruta Likarja, člana Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska. Projektna skupina je na javnem natečaju za izvedbo obeležja izbrala akademskega kiparja Boštjana Kavčiča.

Skulpturo sestavljata dva monolitna kamna. Vodoraven kamen v tlorisu predstavlja okljuk reke Krke, ob katerem se je skozi tisočletja oblikovalo staro mestno jedro Novega mesta. Navpičen kamen ponazarja pozitivnost, moč, napredek in zmago. Tvorijo ga tri organske vitice, ki se prepletajo in rastejo proti nebu. Vitice simbolično predstavljajo enotnost slovenskega naroda, ki je v ključnih trenutkih pred petindvajsetimi leti prinesla samostojno domovino. Skulptura v sebi nosi estetike rasti, plodnosti, razvoja, uspeha, zmage, enotnosti, povezovanja, sodelovanja in se simbolno povezuje s slovenskim prostorom tako v ožjem smislu, lokalno s podstavkom kot okljuk reke Krke, kot v širšem smislu, z goro Triglav kot narodnim simbolom, so sporočili z občine.

Sredstva za izvedbo projekta, ki je, skupaj z izdelavo skulpture, znašal okrog 30.000 evrov, je v večini prispevala Mestna občina Novo mesto. Pet tisočakov je prispevalo Ministrstvo za kulturo, 1.500 evrov Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina, 600 evrov pa Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske.

‹ nazaj

Galerija (7)

spomenik (1)
spomenik (2)
spomenik (3)
spomenik (4)
spomenik (5)
spomenik (6)
spomenik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava