mladi dopisnik

Izlet v Prekmurje

26.11.2015 | 13:10 | Tara Cerinšek, 7. b in Brina Kren, 7. a, OŠ Vavta vas

Izlet v Prekmurje
Izlet v Prekmurje
Izlet v Prekmurje

Vavta vas - V soboto, 7. novembra, smo se učenci zadnjega triletja, ki se bomo udeležili tekmovanja za Cankarjevo priznanje, odpravili na izlet v Prekmurje.

Učenci 8. in 9. razreda bodo namreč tekmovali iz poznavanja romana Povest o dobrih ljudeh prekmurskega pisatelja Miška Kranjca. Izlet sta organizirali učiteljici Ana Markelj in Alenka Šutar, tja pa nas je odpeljal hišnik Gregor. Ob 6.30 smo se odpeljali izpred šole. Imeli smo manjše zaplete z dokumenti, a nam je na koncu uspelo in v polnem številu smo krenili na pot. Najprej smo se ustavili v Trojanah, kjer sta nam učiteljici kupili slovite krofe. Nato smo trpeli tantalove muke, ko so se na sedežu poleg nas peljali krofi, a smo jih hranili za kasneje.

Najprej smo se ustavili na domačiji Miška Kranjca v Veliki Polani, ki se ponaša z nazivom Evropska vas štorkelj. Tam smo se naučili veliko o Mišku Kranjcu in njegovi družini, ogledali pa smo si tudi fotografsko razstavo njegovega sina. A ste vedeli, da lahko štorkljino gnezdo tehta tudi do ene tone?

Pot smo nadaljevali do Bukovniškega jezera, ki naj bi imelo čudežno moč. Zares se je zgodil čudež – pojedli smo krofe! Uživali smo v jesenskem sprehodu ob jezeru, ko smo iskali slovite energetske točke. Naša naslednja postaja je bila Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini. Cerkev je zanimivo oblikovana, saj ima lesen oltar, navdušeni pa smo bili nad krožniki na stropu.

V Beltincih so si nekateri privoščili tradicionalni prekmurski bograč, ostali pa smo raje jedli pice. Zatem smo si ogledali muzej büjraštva, kjer smo med vodenim ogledom in razlago izvedeli, da »büjraš Müro büjra«. Zdaj vemo, da so büjraši utrjevali bregove reke Mure, ki je zelo samosvoja in nepredvidljiva. Tudi na poti domov je bilo zabavno. Spotoma smo se na Trojanah ponovno založili s krofi ter se odpeljali domov. Učiteljicama in hišniku se zahvaljujemo za krasen izlet!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava