mladi dopisnik

Šolski zeliščni vrt gimnazijcev Kočevje

23.10.2015 | 09:10 | Marija Marolt, dijakinja 3. a,
GIM Gimnazije in srednje šole Kočevje

 Nagrajenci projekta Šolski zeliščni vrt.

 Nagrajenci projekta Šolski zeliščni vrt.

 Označitev zelišč.

 Označitev zelišč.

Kočevje - Dijaki izbirnega predmeta študij okolja iz Gimnazije in srednje šole Kočevje smo se v preteklem šolskem letu pod vodstvom profesorice Milene Čahuk odločili, da bomo uredili šolski zeliščni vrt, ki je na dvorišču šolske stavbe. Namen projekta je bil spoznati zdravilna zelišča in njihovo uporabo, urediti okolico šole ter se naučiti, kako pripraviti in zasaditi korita.

Dela smo se lotili že lansko jesen. Spoznavali smo številne zdravilne in uporabne rastline, primerne za gojenje na vrtovih. Glede na njihove značilnosti in uporabo smo se odločili, katere bomo posadili. Rastline smo nato kratko opisali v predstavitvi. Spomladi smo pričeli s praktičnim delom. Gredice smo uredili po načelih permakulture in vanje posadili izbrana zelišča. V šolski lesarski delavnici so nam po našem načrtu izdelali lesene tablice, na katere smo vžgali slovenska in latinska imena rastlin. Iz ognjiča smo izdelali mazilo. Za konec smo naredili predstavitveni film ter projekt predstavili staršem. Sledila je pokušina različnih jedi in čaja iz zelišč. Prijavili smo se na razpis Ekošole in kljub hudi konkurenci prejeli 3. nagrado za najbolj izvirne jedilnike, plakate ter predstavitve na temo Iz vrta na krožnik.

S tem projektom smo se naučili veliko novega in polepšali okolico šole, zato bomo tudi v prihodnje skrbeli za vrt ter izdelovali različne pripravke iz posajenih zelišč.

‹ nazaj

Galerija (6)

Nagrajenci_projekta Šolski zeliščni vrt.
Označitev zeli.
Podelitev.
Predstavitev dobre prakse na srečanju Ekokoordinatorjev na Brdu.
Predstavitev vrta staršem.
Urejanje vrta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava