posavje

Predstavili nasprotovanje in naklonjenost HE Mokrice

8.10.2015 | 19:00 | M. L.

Domačini iz občine Brežice. (Foto: M. L.

Domačini iz občine Brežice. (Foto: M. L.

Sklicatelji tiskovne konference. (Foto: M. L.)

Sklicatelji tiskovne konference. (Foto: M. L.)

Foto: M. L.)

Foto: M. L.)

Brežice - Na današnji novinarski konferenci v brežiškem mladinskem centru je nekaj nevladnih organizacij predstavilo svoje nasprotovanje načrtovani gradnji hidroelektrarne Mokrice. O tem, zakaj bi radi preprečili gradnjo zadnje v verigi spodnjesavskih elektrarn, so govorili slovenska predstavnica kampanje Ohranimo modro srce Evrope Neža Posnjak, predstavniki Društva za preučevanje rib Boštjan Lipnik, Hrvaškega društva za zaščito ptic in narave Tibor Mikuška in organizacije Riverwatch Ulrich Eichelmann ter Steven Weiss iz univerze Karla-Franza Graz.

Po besedah Neže Posnjak Slovenija v pripravah dokumentov za gradnjo HE Mokrice krši zakonodajo, zato je prepričana, da pristojni organi ne smejo izdati soglasij k projektu. Napovedala je izpodbijanje načrtov za gradnjo HE Mokrice na slovenskem in evropskem sodišču.

Predstavnik podjetja HESS Andrej Vizjak je zavrnil izjave o nezakonitostih v projektu HE Mokrice. Strinjal se je, da gradnja elektrarna pomeni poseg v okolje, a je ta poseg obvladljiv in s projektom so zagotovili ukrepe za čim manjše poseganje v okolje.

Tibor Mikuška je dejal, da zaradi elektrarniških jezov na spodnji Savi v tej reki na Hrvaškem zmanjkuje proda, zato se, kot je dejal, dno poglablja.

Andrej Vizjak in predstavnik Krške vasi Janez Ivšič sta ga zavrnila z navedbo, da proda na Hrvaškem zmanjkuje, ker ga Hrvati ogromno izkopavajo iz reke, ali so vsaj ga v preteklosti.

Steven Weiss je zatrdil, da bi se zaradi izgradnje elektrarne občutno zmanjšalo število nekaj vrst rib. Kot je dejal, bi z načinom gradnje, kot ga načrtujejo, onemogočili selitev rib.

Vizjak ga je zavrnil, češ, da so predvideli vodno povezavo med Sotlo in Krko, ki bo omogočala naravno selitev rib.

Po besedah Ulricha Eichelmanna hidroelektrarne Mokrice, kot je zamišljena zdaj, ne smejo zgraditi.

Predstavnica občine Brežice Urška Klenovšek je poudarila, da občina podpira gradnjo hidroelektrarne Mokrice, ki je del protipoplavne zaščite tukajšnjega območja.

Novinarske konference so se udeležili na brežiški strani poleg že omenjenih Vizjaka in Ivšiča tudi predstavniki krajevne skupnosti Dobova s predsednikom Mihaelom Boraničem. Domačini so sklicatelje tiskovne konference skušali prepričati, da je HE Mokrice nujna, ker tvori del celovite zaščite precej obsežnega območja pred poplavami.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava