kočevsko-ribniško

Poklon lesu s festivalom in oblikovalskim natečajem

3.9.2015 | 17:00 | M. M.

Foto: Festival lesa

Foto: Festival lesa

Kočevje - V Kočevju, občini, ki jo več kot 80-odstotno pokrivajo gozdovi, letos že tretjič prirejajo Festival lesa. Poleg delavnic, predavanj in razstav sta letošnji novosti večja usmerjenost na oblikovalsko srenjo z mednarodnim natečajem industrijskega oblikovanja »Prastol – od ideje do prototipa« ter povezovanje podjetnikov in odločevalcev, ki lahko skupaj poiščejo rešitev za občino z eno najvišjih stopenj brezposelnosti v Sloveniji.

Gimnazija in srednja šola Kočevje (GSŠ) kot organizator festivala želi v sodelovanju z občino Kočevje tudi z letošnjim programom ponuditi razmislek o priložnostih, ki jih ponuja naša gozdnata pokrajina, povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu, so zapisali organizatorji.

Festival se vsako leto nadgrajuje, prav gotovo pa je letos največja novost oblikovalski natečaj z naslovom »Prastol – od ideje do prototipa«, ki je predvsem poklon pragozdu. V kočevski občini jih je namreč kar šest. Oblikovalci bodo iskali ravnovesje med filozofskim razmišljanjem, da drevo s pomočjo človeka nadaljuje svoje življenje kot les, kreativnostjo in na koncu materializacijo stola, saj bo nagrada za najboljše izdelava prototipa in dodatne ure v lesarski delavnici Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki je ena najmodernejših v Sloveniji.

Poleg tega pa natečaj spodbuja tudi uporabo novih poslovnih modelov, saj bodo dela v ožjem izboru objavljena na spletni platformi OpenDesk.cc, ki vpeljuje model neposrednega povezovanja oblikovalcev in potrošnikov, ki si nato lahko izdelek sami tudi sestavijo.

Prijavljena dela bo ocenila strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik, prof. dr. Niko Torelli, profesor na Fakulteti za dizajn, prof. dr. Janez Suhadolc, priznani arhitekt, ki je izdelal stol tudi za papeža, Tomaž Hartman, avtor knjige Pragozd, ter pisateljica in umetnica Lela B. Njatin. Kot strokovni sodelavec bo v komisiji sodeloval Andrej Palman, tehnolog v GSŠ, ki bo poskrbel tudi za izdelavo prototipov.

Festival, ki bo potekal novembra letos, poleg tega ponovno obljublja pester program tako za lokalno prebivalstvo kot za stroko in širšo javnost in bo znan v kratkem.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava