dolenjska

Deset let prostovoljstva v novomeški bolnišnici

5.12.2014 | 10:00 | M. Ž.

Mladi prostovoljci srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto. (Foto: M. Ž.)

Mladi prostovoljci srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto. (Foto: M. Ž.)

Z leve: Slavica Naumov Krošelj, Jožica Rešetič in Gloria Šepec.

Z leve: Slavica Naumov Krošelj, Jožica Rešetič in Gloria Šepec.

Priznanje mestne občine.

Priznanje mestne občine.

Novo mesto - Novomeška bolnišnica je včeraj skupaj s Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo obeležila 10 let prostovoljstva v bolnišnici. Pred desetimi leti se je povabilu odzvalo 30 mladih prostovoljcev, od takrat so vsako leto imeli od 20 do 40 novih, ostal pa je tudi del tistih, ki so izobraževanje že opravili.

Tako imajo v letošnjem šolskem letu kar 76 prostovoljcev, ki obiskujejo paciente na petih oddelkih – internem, pljučno-infekcijskem, kirurškem, nevrološkem in otroškem – ter jim prinašajo sonce in razigranost v bolniške sobe.

V srednji zdravstveni in kemijski šoli mlade prostovoljce vodita mentorici Gloria Šepec in Mojca Simončič, razdeljeni pa so v skupini Sončki, ti obiskuje odrasle, in Pikapolonice, ki lepšajo dneve bolnim otrokom. Prostovoljstvo v novomeški bolnišnici, ki je v slovenskem merilu prepoznano kot primer zelo dobre prakse in so orali ledino na tem področju, vseskozi podpira Slovenska filantropija.

»Človek se razveseli, ko od mladega sliši razmišljanje 'Zakaj pa ne bi bil prostovoljec?'. Z veseljem prihajajo v bolnišnico, v domove starejših občanov, kjer bolnikom vseh generacij pomagajo pri osnovnih življenjskih funkcijah, jim dajejo toplino ob pogovoru ali branju in jim krajšajo čas,« je v nagovoru povedala direktorica novomeške bolnišnice Mira Retelj in se ob tej priložnosti za vse delo zahvalila Slavici Naumov Krošelj za prepoznavo pomena prostovoljstva v novomeški bolnišnici, Glorii Šepec, ki na šoli mlade vzgaja v duhu prostovoljstva, in Jožici Rešetič, ki v splošni bolnišnici že 10 let povezuje prostovoljstvo z redno dejavnostjo bolnišnice. Novomeški podžupan Boštjan Globler pa je novomeški bolnišnici in s tem hkrati tudi srednji šoli podelil priznanje Mestne občine Novo mesto.

Mlade prostovoljce in vse zbrane na prireditvi, ki so jo sooblikovali učenci šole, je na koncu z obiskom razveselil še prvi od decembrskih dobrih mož Miklavž in jih obdaril.

‹ nazaj

Galerija (37)

prostovoljstvo01
prostovoljstvo02
prostovoljstvo03
prostovoljstvo05
prostovoljstvo06
prostovoljstvo07
prostovoljstvo08
prostovoljstvo09
prostovoljstvo10
prostovoljstvo12
prostovoljstvo13
prostovoljstvo14
prostovoljstvo15
prostovoljstvo16
prostovoljstvo17
prostovoljstvo18
prostovoljstvo20
prostovoljstvo21
prostovoljstvo23
prostovoljstvo26
prostovoljstvo30
prostovoljstvo34
prostovoljstvo35
prostovoljstvo36
prostovoljstvo37
prostovoljstvo38
prostovoljstvo41
prostovoljstvo43
prostovoljstvo45
prostovoljstvo48
prostovoljstvo49
prostovoljstvo51
prostovoljstvo52
prostovoljstvo55
prostovoljstvo56
prostovoljstvo57
prostovoljstvo58

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava