kultura

Plesali v Kupresu in obiskali Jajce

7.7.2014 | 17:30 | M. Moškon

Folklorna skupina Kres med povorko v Livnem.

Folklorna skupina Kres med povorko v Livnem.

Novo mesto - Vodilna skupina Folklornega društva Kres se je sinoči vrnila s petdnevnega mednarodnega festivala Dani kosidbe 2014 na Kupresu v Bosni in Hercegovini.

Na festivalu so razen Kresa nastopale skupine Bunjevačko kolo iz Subotice v Srbiji, Grupo Folklorico Alianza de Mexico iz Mexico Saltillo Coahuila, Agrinio Folk Dance group iz Agrinia v Grčiji, vrsta domačih folklornih skupin in pevci Kupreški bečari.

Skupine so nastopile še v Međugorju, Livnem in na velikem ljudskem sejmu s tekmovanjem koscev, dirkah konjenikov in merjenjih v drugih športih na Kupreškem polju, kresovci pa so se med potjo ustavili še v Jajcu, rojstnem kraju nove Jugoslavije. Festival se je odvijal pod pokroviteljstvom UNESCO in v okviru mednarodnih folklornih festivalov CIOFF.

‹ nazaj

Galerija (14)

1. Jajce
10. povorka v Livnem
11. Mehikanci v povorki
12. na trgu v Livnem
13. Mehi¦Źanke
14. koncert v parku
15. na odru v Livnem
2. pod slapom Plive
3. Kupres
4. Me¦Ĺugorje
5. pred nastopom v Me¦Ĺg
6. Grki v Me¦Ĺg
7. Kres v Me¦Ĺg
8. gasilska v Livnem

Komentarji (9)

8.7.2014Ocenianton 
Jajce usoda našega življenja.
8.7.2014Ocenikorl 
Slovenski odposlanci ki so 29.11. dvignili roke za komunistično jugoslavijo so izdajalci Slovenskega naroda.
8.7.2014OceniLujzek 
Jajce - božja pot našega Janše .....
9.7.2014Ocenifrenk 
..in Kučana, Drnovška, Pahorja, Golobiča, Bavčarja in ostalih Titovih pionirjih ki so nam uničili Slovenijo...
9.7.2014OceniLujzek 
Pa Gorenaka, Matoza, Krkoviča, Časarja, Matoza , Peterleta, ....... A je sploh še kdo v SDS in "sorodnih strankah", ki ni posedoval rdeče knjižce??
9.7.2014Ocenijos 
Lujzek si spet preveč globoko pogledal tam kam ne smeš? šmarnica al cviček je zdaj vprašanje
9.7.2014OceniJakob Gale 
A, ne, spoštovani, Lujzek ima popolnoma prav! Gospod Vinko Gorenak je bil vidna osebnost v policijskem sistemu bivše državne ureditve, da o ostalih ne govorimo. Manjka samo še nova knjiga z naslovom "Trije možje v partiji, da o psu ne govorimo" (prispodoba romana Jerome Klapka Jerome-a "Trije možje v čolnu, da o psu ne govorimo", da ne bo zopet kakšnega pljuvaškega nesporazuma o nedolžnosti novih "razsvetljencev slovenskega naroda"). Zagotovo bi bila velika uspešnica, ko bi objavili svojo politično pot do danes. Sic!
14.7.2014Ocenifolklornica 
Mislm, da je v tem članku govor o mladih nadebudnih folklornica in folklornikih, ki za veseljem gojijo slovensko plesno in pevsko ljudsko izročilo. In verjamem, da je v tem času aktualna tema v Sloveniji politika, ampak menim, da bi jo lahko malo pustili na stran. Namreč ponosni smo lahko na te mlade kresovce, ki naše izročilo s ponosom prikazujejo povsod, kjer se predstavijo, naj bo to doma ali pa v tujini.
14.7.2014OceniJožek 
Veselimo se tretje Jugoslavije!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava