Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 13. september 2024
18:00 Odprtje razstave Kiki Klimt Vizualna analiza mita Psihe in Erosa skozi Heglovo dialektiko, Galerija Kocka Novo mesto
19:00 September akustike: Eli Škaler, LokalPatriot Novo mesto
19:30 Rokomet - RK Trimo Trebnje : RK Slovenj Gradec, ŠD Trebnje
20:00 Knjigarniški kviz, Knjigarna Goga Novo mesto
sobota, 14. september 2024
09:00 Prva jesenska tura gorskih kolesarjev, zbor pred Sparom na Drski Novo mesto
VečBela krajina
petek, 13. september 2024
14:00 Trgatev Kluba prijateljev metliške črnine, zbor na Izletniški kmetiji Simonič Drašiči
18:00 Zvočna kopel, izvir Krupe Krupa
sobota, 14. september 2024
10:00 Dnevi zeliščarstva v Beli krajini: Spoznavanje permakulturnega vrta, Zeliščna kmetija Kočevar - ODPOVEDANO Dragomlja vas
19:00 Oto Nemanič: Tako je bilo in tudi drugače (predstavitev knjige), KD Metlika
ponedeljek, 16. september 2024
09:00 Razstava v sklopu Evropskega tedna mobilnosti z naslovom ''Udoben javni prostor - za vse'', Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
petek, 13. september 2024
17:00 - 22:00 Sevn'ška kuhinja na trgu, staro mestno jedro - PRESTAVLJENO Sevnica
sobota, 14. september 2024
09:00 3. Lov na vrane Slovenska vas
11:00 Spominsko borčevsko srečanje, nad vasjo Planina pri Podbočju
20:00 Reški pihalni kvintet - koncert iz cikla ARSonica 2024, grad Brestanica
Več13.9.2013 | 16:45 | Besedilo in foto: A. K.
Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
Brestanica - Dva tedna pred otvoritvijo čokoladnice na Gradu Rajhenburg so Kunejevi iz brestaniške Hiše trt, vina in čokolade danes javnosti predstavili prav posebno vino, s katerim orjejo ledino tudi v Sloveniji. Čokoladno vino, kot so ga poimenovali, namreč združuje vino in čokolado, po dolgotrajnih poskusih kombiniranja obeh sestavin pa so prišli do harmonične kombinacije, ki je na predstavitvi navdušila tudi zbrane goste.
Družina Kunej je širši javnosti poznana predvsem po pridelavi vina in trsnih sadik. Vinogradniška tradicija pri njih sega vse v konec 19. stoletja, ko so vinogradi in zidanica na Sremiču prišli v Kunejevo posest. Danes se tako pri njih z vinom ukvarja že peta generacija, v tem času pa so se preusmerili tudi na področje čokolade. Kot zavedni Brestaničani so se namreč priključili projektu Trapistin, katerega eden glavnih ciljev je bil obuditev znamenite trapistovske čokolade Imperial.
Izziv je bil velik, saj je bilo o čokoladi znanega le to, da je bila odličnega okusa, kar še vedno znajo povedati tisti starejši prebivalci, ki so jo poskusili. To pa kljub temu ni vzelo poguma njihovi snahi Emanueli, sicer Portugalki, ki je pogumno sprejela izziv. Svoje znanje, ki ga pridobila med študijem živilske tehnologije, je tako dopolnila še z izobraževanjem pri mojstrih izdelovanja čokolade v Franciji in kmalu so izpod njenih rok začeli nastajati nadvse okusni čokoladni izdelki.
To je bil tudi povod, da so Kunejevi prišli na idejo, da dva tradicionalna naravna pridelka, vino in čokolado, združijo v eno. In nastalo je čokoladno vino, ki je sploh prvo tovrstno vino v Sloveniji.
Zanimivo reportažo o tem si lahko preberete v septembrski Živi!
Galerija (9)
Slika 1: Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
Slika 2: Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.
1/9: IMG_5883
2/9: IMG_5886
3/9: IMG_5892
4/9: IMG_5894
5/9: IMG_5898
6/9: IMG_5902
7/9: IMG_5906
8/9: IMG_5909
9/9: IMG_5916
Povezane objave
Ocene komentarjev