dolenjska

V Novo mesto prihaja superračunalnik

4.9.2013 | 13:20 | B. B.

Dekan Fakultete za informacijske študije Janez Povh, vodja projekta Nadja Damij in vodja enega od podprojektov Blaž Rodič.

Dekan Fakultete za informacijske študije Janez Povh, vodja projekta Nadja Damij in vodja enega od podprojektov Blaž Rodič.

Blaž Rodič in vodja enega od podprojektov Zoran Levnajić.

Blaž Rodič in vodja enega od podprojektov Zoran Levnajić.

Novo mesto - Fakulteta za informacijske študije je pred jutrišnjim praznovanjem pete obletnice ustanovitve predstavila svoj največji projekt Kreativno jedro: Simulacije, znotraj katerega bodo s pomočjo simulacij na superračunalniku iskali rešitve za realne probleme s področja poslovnih procesov, logistike, avtomatskega prepoznavanja dokumentov in bioloških mrež.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala vodja projekta izr. prof. dr. Nadja Damij bodo v okviru projekta razvili algoritme in modele, ki bodo v povezavi z novo programsko opremo sposobni simulirati rešitve na omenjenih področjih. Tako bodo s simulacijami lahko ocenili, kakšne bodo dejanske posledice novih rešitev, ki bi jih lahko uvedli v poslovnem okolju. S tem bodo omogočili večjo časovno in stroškovno učinkovitost poslovanja, transporta, iskanja dokumentov itd.

V okviru projekta se je fakulteta povezala z regijskim gospodarstvom, saj želi, da se novo znanje uporablja ter tako pospešuje napredek regije, pa tudi znanstvenimi ustanovami iz tujine.

Projekt, ki sta ga z nekaj manj kot milijonom evrov podprla Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je razdeljen na štiri podprojekte, in sicer: Simulacija tehnoloških mrež po vzoru bioloških mrež, Kategorizacija in simulacija dokumentnih tokov, Simulacija poslovnih procesov ter Simulacija v logistiki, proizvodnih sistemih in sistemih strežbe.

Projekt bo potekal do konca junija 2015, za nakup programske opreme in superračunalnika, ki naj bi v Novo mesto prišel v začetku leta 2014, pa bodo namenili približno dve tretjini odobrenega denarja.

In kakšen bo ta superračunalnik? Vseboval bo približno tisoč procesorskih jeder s hitrostjo 2,66 Ghz, velikost delovnega spomina oz. RAM-a bo okoli 2 TB, na sekundo pa bo lahko izvedel deset bilijonov operacij (10 TeraFlops). Z njim oz. na projektu bo delalo med 10 in 15 raziskovalcev iz (trenutno) štirih evropskih držav, sodelovanje v projektu pa bo za podjetja, ki bodo to želela, brezplačno.

‹ nazaj

Komentarji (1)

6.9.2013Oceniivan 
Čez par leto pa jim bo njihov superračunalnik pejedel mobilni telefon s takimle procesorjem: http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/procesor-s-110-sredicami-za-osebne-racunalnike-in-mobilne-naprave.html

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava