Velika nagrada odličnosti in mojstrstva Mileni Zupančič

22.5.2013 | 14:15

Dobitnica velike nagrade Milena Zupančič

Dobitnica velike nagrade Milena Zupančič

Slavnostni govornik Jože Trontelj

Slavnostni govornik Jože Trontelj

Okrogla miza

Okrogla miza

Novo mesto - Dobitnica letošnje velike nagrade 25. Foruma odličnosti in mojstrstva, ki danes poteka na Otočcu, je igralka in dolgoletna ambasadorka Unicefa Milena Zupančič. Tema letošnjega posveta je sicer sproščanje človekovih ustvarjalnih potencialov, o čemer so se na okrogli mizi pogovarjali trije od dosedanjih dobitnikov nagrad odličnosti France Bernik, Lučka Kajfež Bogataj in Janez Gabrijelčič.

Kot je uvodoma opozoril slavnostni govornik, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj, bi se ob vsakem sproščanju človeških potencialov veljalo vprašati tudi o njegovem zadrževanju.

»Nekateri novodobni zahodni filozofi, ki se ukvarjajo z vprašanji praktične etike, štejejo za moralno dolžnost človeštva, da znanstvene dosežke uporabi tudi za plemenitenje oz. žlahtnjenje človeške vrste, kot to že počnemo pri živalih. S pomočjo sodobnih dognanj na področju medicine je moč izboljšati človekove umske in fizične sposobnosti, razpoloženje, zmožnost koncentracije in spomina. Uporabniki teh tehnik bodo imeli prednost pred neuporabniki, a vprašati se je potrebno tudi o njihovih stranskih učinkih, ki lahko vodijo v samouničevalne vzgibe, depresijo in tudi shizofrenijo. Tudi kulturo odličnosti je potrebno varovati pred zlorabami, saj s tem varujemo usode našega in prihodnjih rodov,« je med drugim poudaril Trontelj.

B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava