dolenjska

Velika nagrada odličnosti in mojstrstva Mileni Zupančič

22.5.2013 | 14:15 | B. B.

Dobitnica velike nagrade Milena Zupančič

Dobitnica velike nagrade Milena Zupančič

Slavnostni govornik Jože Trontelj

Slavnostni govornik Jože Trontelj

Okrogla miza

Okrogla miza

Novo mesto - Dobitnica letošnje velike nagrade 25. Foruma odličnosti in mojstrstva, ki danes poteka na Otočcu, je igralka in dolgoletna ambasadorka Unicefa Milena Zupančič. Tema letošnjega posveta je sicer sproščanje človekovih ustvarjalnih potencialov, o čemer so se na okrogli mizi pogovarjali trije od dosedanjih dobitnikov nagrad odličnosti France Bernik, Lučka Kajfež Bogataj in Janez Gabrijelčič.

Kot je uvodoma opozoril slavnostni govornik, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj, bi se ob vsakem sproščanju človeških potencialov veljalo vprašati tudi o njegovem zadrževanju.

»Nekateri novodobni zahodni filozofi, ki se ukvarjajo z vprašanji praktične etike, štejejo za moralno dolžnost človeštva, da znanstvene dosežke uporabi tudi za plemenitenje oz. žlahtnjenje človeške vrste, kot to že počnemo pri živalih. S pomočjo sodobnih dognanj na področju medicine je moč izboljšati človekove umske in fizične sposobnosti, razpoloženje, zmožnost koncentracije in spomina. Uporabniki teh tehnik bodo imeli prednost pred neuporabniki, a vprašati se je potrebno tudi o njihovih stranskih učinkih, ki lahko vodijo v samouničevalne vzgibe, depresijo in tudi shizofrenijo. Tudi kulturo odličnosti je potrebno varovati pred zlorabami, saj s tem varujemo usode našega in prihodnjih rodov,« je med drugim poudaril Trontelj.

‹ nazaj

Galerija (21)

forum odlicnosti 01
forum odlicnosti 02
forum odlicnosti 03
forum odlicnosti 04
forum odlicnosti 05
forum odlicnosti 06
forum odlicnosti 07
forum odlicnosti 08
forum odlicnosti 09
forum odlicnosti 10
forum odlicnosti 11
forum odlicnosti 12
forum odlicnosti 13
forum odlicnosti 14
forum odlicnosti 15
forum odlicnosti 16
forum odlicnosti 17
forum odlicnosti 18
forum odlicnosti 19
forum odlicnosti 20
forum odlicnosti 21

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava