dolenjska

Nagrada odličnosti in mojstrstva dr. Lučki Kajfež Bogataj

23.5.2012 | 14:15 | M. Ž.

Nagrado odličnosti in mojstrstva je letos dobila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. (Foto: M. Ž.)

Nagrado odličnosti in mojstrstva je letos dobila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. (Foto: M. Ž.)

Slavnostni nagovor je imel predsednik dr. Danilo Türk.

Slavnostni nagovor je imel predsednik dr. Danilo Türk.

Nagrada odličnosti in mojstrstva dr. Lučki Kajfež Bogataj

Otočec - Dobitnica velike nagrade letošnjega 24. foruma odličnosti in mojstrstva, ki danes poteka na Otočcu, je  klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj za njen prispevek na področju boja proti podnebnim spremembam, družba Krka pa je prejela nagrado za največ novih zaposlitev v minulem letu. Tema letošnjega srečanja ekonomistov je družbeno odgovorno ravnanje pri uveljavljanju univerzalne odličnosti in mojstrstva, pripravljata pa ga Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele krajine in Fakulteta za organizacijske študije Novo mesto.

»Ljudje z vsakim svojim dejanjem tako ali drugače vplivamo na svet okoli sebe. Pri tem se verjetno redko vprašamo, ali smo ravnali družbeno odgovorno. Ni pomembno, predvsem pa ni dovolj, da naravnanost k družbeno odgovornemu ravnanju zapišemo z zvenečimi besedami v različne dokumente. Družbena odgovornost mora postati način življenja. Ima veliko odtenkov in mnogo definicij, zato je potrebno ljudi, predvsem pa že otroke vzgajati tako, da ne bodo zbirali med dilemo, ali ravnati družbeno odgovorno ali ne, ampak da to postane del običajnega vedenja in delovanja,« je v svojem nagovoru poudarila Zvezdana Bajc, predsednice društva ekonomistov.

Poleg nje so zbrane nagovorili prof. dr. Boris Bukovec, dekan fakultete za organizacijske študije, in novomeški župan Alojzij Muhič ter kot osrednji gost slovenski predsednik dr. Danilo Türk. Slednji se je med drugim dotaknil časa, v katerem smo in poudaril, da so nekatere odločitve, ki jih državi nalagajo proračunska situacija, potreba po uravnoteženju javnih financ, potreba po varčevanju in zmanjševanju stroškov javne porabe, izrazito kratkoročno motivirane.

Nadaljeval je, da je v skrbeh, ko vidi, da se predlagajo in obravnavajo odločitve, ki pomenijo poseganje v šolski sistem, visoko izobraževanje in raziskovanje. Paziti bi morali, da te odločitve ne bodo takšne, da bi dolgoročno prizadele našo intelektualno in duhovno rast, je menil.

»Dolenjska v Sloveniji izstopa po svojih rezultatih. Ima razvito gospodarstvo, ima veliko malega gospodarstva, razvija se kmetijstvo. V vseh pogledih je v Sloveniji je nekako v ospredju – po dinamičnosti in kako veliko se je tu naredilo in po tem, da se je naredilo z lastno energijo,« je med drugim povedal predsednik Türk in dodal, da je tudi ta forum odličnosti prispeval k takemu razvoju. V nagovoru pa se je obsežno dotaknil tudi prihajajoče konference v Riu de Janeiru, ki bo konec junija ocenila dosežke trajnostnega razvoja zadnjih dvajsetih let.

Na forumu predstavljajo tudi različne modele dobre prakse, na popoldanski okrogli mizi pa bodo predavatelji govorili o družbeno odgovornem ravnanju pri uveljavljanju univerzalne odličnosti in mojstrstva.

‹ nazaj

Galerija (20)

IMG_7061
IMG_7063
IMG_7064
IMG_7065
IMG_7066
IMG_7067
IMG_7068
IMG_7070
IMG_7071
IMG_7074
IMG_7079
IMG_7082
IMG_7088
IMG_7090
IMG_7096
IMG_7100
IMG_7103
IMG_7114
IMG_7117
IMG_7121

Komentarji (3)

23.5.2012Ocenita pameten 
sami reveži
23.5.2012Ocenifonzi 
Posegi, ki naj bi dolgoročno prizadeli našo intelektualno in duhovno rast? V 60 letih je več ali manj vse uničeno. Potrebne so nujne spremembe!
23.5.2012Ocenizala 
Narava bo dotično sprevrženost kaznovala. Verjemite. Ne bo potrebno dolgo čakat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava