kultura

Na Dolenjskem in v Posavju mednarodni festival SloFolk

28.4.2011 | 13:30 | STA

Lani so slovensko publiko navduševali tudi folkloristi iz Litve. (Foto: M. L., arhiv DL)

Lani so slovensko publiko navduševali tudi folkloristi iz Litve. (Foto: M. L., arhiv DL)

Novo mesto - V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu se bo drevi ob 19. uri pričel 7. mednarodni folklorni festival SloFolk 2011, ki ga štiri folklorne skupine Dolenjske in Posavja prirejajo od leta 2005. Na štirih nastopih in prizoriščih festivala bodo bogato ljudsko izročilo predstavile folklorne skupine iz Črne Gore, Romunije, Slovaške in Nemčije.

Kot so sporočili iz novomeškega Folklornega društva Kres, bodo festival plesa, pesmi, narodnih noš ter izvirnih glasbil SloFolk 2011 v petek nadaljevali v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. V soboto bo sledil nastop v Kulturnem domu v Račni pri Grosupljem, v Prosvetnem domu v posavskih Artičah pa ga bodo v nedeljo slovesno zaključili.

Gostujoče skupine se bodo vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v okviru napovednih obrobnih prireditev pa bodo nastopile še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih.

Festival pripravljajo in gostijo Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, folklorna skupina Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren iz Račne pri Grosupljem in KUD Oton Župančič iz Artič. Po besedah prirediteljev je namen festivala povezovanje folklornikov iz različnih evropskih držav.

SloFolk naj bi hkrati omogočal seznanjenje s kulturami evropskih narodov in pomagal premagovati jezikovne pregrade, prirediteljem pa ga je, kot poudarjajo, uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels ter v njihov prireditveni koledar.

Po besedah predstavnika ta stike z javnostmi festivala in člana novomeškega Kresa Marjana Moškona je festival v dobršni meri zasnovan zanesenjaško, saj bodo gostujoče skupine nastanili v novomeški vojašnici Slovenske vojske, nekatere njihove člane pa tudi pri družinah domačih folklornikov. Stroške festivala krijejo gostiteljice in podporniki, del denarja zanj pa je prispeval Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, so še sporočili iz Novega mesta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava