Macedoni bi svoje korake meril s semaforjem

15.9.2010 | 18:55

Macedoni s svojo ekipo (od leve): Marko Zajc, Borut Rončević, Gregor Macedoni, Tomaž Slak in Boštjan Grobler. (Foto: B. B.)

Macedoni s svojo ekipo (od leve): Marko Zajc, Borut Rončević, Gregor Macedoni, Tomaž Slak in Boštjan Grobler. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Kandidat za novomeškega župana Gregor Macedoni, ki se na volitve podaja s svojo listo Gremo gor! in ob podpori Zares, je danes sedmi sili predstavil svojo ekipo sodelavcev in program dela za naslednje štiriletno obdobje, ki ga je poimenoval 53 korakov za Novo mesto.

Omenjeni koraki so seveda projekti - nekateri infrastrukturni, drugi spet upravni in organizacijski -, katerih izvajanje namerava spremljati z, kot ga je poimenoval, županovim semaforjem.

Svoj program na področju družbenih dejavnosti je Macedoni pripravil v sodelovanju s kolegom iz pionirskih časov Društva novomeških študentov zdaj pa podjetnikom Markom Zajcem, ki med najpomembnejše projekte prihodnjega štiriletnega obdobja na svojem področju uvršča dograditev 25-metrskega pokritega plavalnega bazena in pokritje velodroma v Češči vasi, zagotovitev 20 dodatnih stanovanj za socialno ogrožene, pripravo vsega potrebnega za gradnjo mladinskega centra, pa tudi zagotovitev prostora za alternativno kulturno produkcijo.

Urbanizma se je lotil Tomaž Slak, Novomeščan, ki poučuje na Fakulteti za arhitekturo. Napovedal je izdelavo osrednjega načrta razvoja širšega mestnega središča, t.i. masterplan, ki naj bi povezal sicer nepremišljeno zasnovano rast mesta v zadnjem obdobju. Med ključna mestna območja uvršča Glavni trg, ki bi se nadaljeval v "mestno plažo" na desnem bregu Krke v Kandiji, Novi trg, ki mora postati poslovno-kulturni center mesta, in območje BTC-ja.

Gregor Macedoni se je odzval tudi na zadnje očitke iz volilnega štaba župana Alojzija Muhiča, o režiranju t.i. afere VŠUP. Dejal je, da za spletke, kot mu jih očitajo v Zvezi za Dolenjsko, ob vsem delu, ki ga ima s pripravo razvojnega programa, nima časa. Ocenjuje, da vsaka kritika novomeškega visokega šolstva negativno vpliva tudi na njegove pozitivne dele, a da se je skozi zgodbo o VŠUP navsezadnje izkazalo tudi to, da je imel leta 1998, ko je bil kritičen do dodelitve spornih prostorov, prav.

Direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Borut Rončević je zasnoval  program gospodarskega in visokošolskega razvoja Novega mesta, ki naj bi se razvilo v integrirano gospodarsko-razvojno središče. Pot do tja bi tlakoval pomočjo hitrega razvoja visokega šolstva v spregi z najmočnejšimi novomeškimi podjetji na eni in zagotavljanjem boljših možnosti za razvoj malega gospodarstva na drugi strani (povečanje kapacitet podjetniškega inkubatorja, znanstveno-tehnološki park v Drgančevju ...).

Boštjan Grobler, idejni oče Hostla Situla, se je lotil turizma. Novo mesto po njegovem mnenju z reko Krko, Gorjanci, kulturno dediščino in nekaj odmevnimi festivali nudi kvalitetne turistične produkte, ki pa jih je občina doslej zanemarjala. Pomanjkljivo zasnovan zidaniški turizem bi morali po njegovem nadgraditi v vinogradniškega, sprememb pa bi bila potrebna tudi tradicionalna prireditev Teden cvička.

Okoljske in energetske problematike se je lotil Macedoni sam. Poleg dokončanja izmikajočih se projektov Cerod 2 in centralna čistilna naprava v Ločni, bi do konca mandata izgradil tudi čistilno napravo v Prečni, krepko povečal delež ločeno zbranih odpadkov in zmanjšal porabo električne energije za javno razsvetljavo, zgradil bi sončne elektrarne itd.

Vsak župan za projekte seveda potrebuje denar in Macedoni si je za cilj zadal vsaj 30 odst. povečanja proračuna (iz 30 na 40 milijonov evrov). To, pravi, bi dosegli že z izpeljavo projektov kot sta prej omenjana čistilna naprava in Cerod 2, ki bosta izdatno podprta s strani države in Evrope. Občina je, kot pravi Macedoni, iz rok izpustila tudi denar, ki se ji je ponujal za pokritje velodroma ali gradnjo študentskega doma, nerodno pa se je lotevala tudi pobud o javno-zasebnem partnerstvu, kjer je, npr. v primeru garažne hiše pri zdravstvenem domu, neupoštevajoč ekonomiko zasebnega sektorja skušala narekovati nerealne pogoje potencialnim vlagateljem.

Poleg tega, pravi Macedoni, bi moralo Novo mesto vladi v Ljubljani ponuditi projekte, s katerimi bi ta tukajšnjemu okolju vrnila del tistega, kar državnemu proračunu prinaša novomeško gospodarstvo. Iluzij o kakem posebnem statusu si ne gre delati, a primerno nadomestilo bi bila tudi selitev sedeža katere od nacionalnih raziskovalnih inštitucij v Novo mesto ...

B. Blaić

Komentarji (6)

15.9.2010Ocenineevedni 
nevem ravno zakaj so semaforji izpostavljeni v prispevku,poleg tega,da so dragi,so eko zelo slabi kar se izraža v prometu glede na krožišča in tudi pretočnost neprimerljivo večja.;v upanju na boljše, samo ne še z več semaforji-v Žabji vasi je sploh ZAFURANO križišče ! ! !
16.9.2010Ocenitilen 
Ja bravo bazen v Češči vasi. Kaj mu pa manjka v Novem mestu al tle ga še nimamo. On kar naj nadzira semaforje mi ga že ne bomo volil.
16.9.2010OceniŽIGA 
Ajde ekipa še kar ok, edino ne vem kaj Grobler dela zraven. Situla je že lepa, kako pa finance?
16.9.2010OceniŠtudent 
Macedoni je precej dober kandidat za župana. Ampak mogoče bi vseeno veljalo počakati še mandat ali dva?
17.9.2010OceniTrinajst 
A o študentskem kampusu, nad katerim bdi Rončevič zadnjih pet let (in se žal zadeva sploh nikamor ne premakne) pa niti besede? In še: "Direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Borut Rončević je zasnoval program gospodarskega in visokošolskega razvoja Novega mesta, ki naj bi se razvilo v integrirano gospodarsko-razvojno središče." Moje vprašanje: "Ja kaj pa si delal zadnjih pet let?" Take obljube sem poslušal na občinskem svetu pred peti leti, ko je bil župan še Kovačič in jih sedaj ista oseba prodaja kot vesoljno znanost najbrž že n-tič. Pa še vprašanje Macedoniju: "Pred leti se je govorilo, da ekipa DNŠ-ja privatišira študentski denar. Govorilo se je o najmanj 10 miljonov EUR. Kje je ta denar danes? A se ga investira v županske in druge lokalne volitve?"
17.9.2010Oceniprofi 
In Blaić takoj naslednji dan čudežno ozdravi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava