500 let župnije Črmošnjice

29.8.2009 | 07:45

Zbornik o 500-letnici župnije Črmošnjice so predstavili avtorji.

Zbornik o 500-letnici župnije Črmošnjice so predstavili avtorji.

Črmošnjice - Včeraj zvečer so v župnijski cerkvi Marije Vnebovzetne v Črmošnjicah predstavili zbornik znanstveno-poljudne narave z naslovom Župnija Črmošnjice-500 let. Izdala in založila ga je župnija Semič, uredila pa Binca Simonič.

Predstavitve se je udeležil tudi novomeški škof msgr. Andrej Glavan, nastopila pa je vokalna skupina Cantate Domino.

Zbornik so predstavili avtorji Binca Simonič, Rozi Mohar, Marinka Dražumerič, Mitja Bulič, Blaž Otrin in Helena Jaklitsch.

Gre za prestižno knjigo s 191 barvnimi in 24 črnobelimi fotografijami ter 10 zemljevidi. V njej pa ni opisana zgolj 500-letna zgodovina župnije, temveč tudi posvetni, cerkveni in gospodarski razvoj območja.

Predstavili so vse župnike, kaplane in vikarje v župniji, med katerimi gre še posebej omeniti Jurija Jonkeja in Jurija Humarja, ki sta službovala v 19. stoletju.

A tudi sedanjega župnika Luko Zidanška, saj je prav njegova zasluga, da so temeljito obnovili župnijsko cerkev v Črmošnjicah. Še posebej pa so predstavljeni štiri zaslužni župljani Štefan Šketa, Marija Zupančič, Alojz Rogelj in Fehrad Mujkič.

Več o predstavitvi zbornika v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (1)

13.9.2009OceniTone 
Krasna organizacija praznovanja 500- letnice! Vsi so bili zadovoljni, predvsem še Kočevarji iz tujine in domovine, ki so se množično udeležili te slovesnosti. Da pa Gril ni bil ravno srečen ne čudi nikogar, ki malo pozna zadeve: on že leta ne predstavlja nikogar več, razen sebe... (intervju na radiu Krka)Vedno išče samo prepir, sam pa ni sposoben narediti nič za ohranjanje kult. dediščine: uničil je še tisto, kar je lepo delovalo. Možaka ni jemati rsno! Kdo je naredil več za koč. kult.dediščino- Gril ali g. Luka in drugi duhovniki?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava