dolenjska

Tudi Fakulteto za organizacijske študije naj ustanovi država

2.10.2008 | 13:30 | Boris Blaić

Rončević: "Še ena novinarska konferenca do univerze." - Razpis za Drgančevje prihodnje leto

Najverjetnejši dekan bodoče Fakultete za organizacijske študije dr. Boris Bukovec. (Foto: B. B.)

Najverjetnejši dekan bodoče Fakultete za organizacijske študije dr. Boris Bukovec. (Foto: B. B.)

Novo mesto - "Soglasje k ustanovitvi Fakultete za organizacijske študije (FOŠ) nam pomeni potrditev, da smo na pravi poti in da smo našli pravo nišo v slovenskem visokošolskem prostoru", je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto (URS) Borut Rončević.

"Potrebujemo le še eno tako novinarsko konferenco, pa bomo ugodili vsem formalnim pogojem za ustanovitev univerze," je nadaljeval Rončević. Zakon namreč določa, da se lahko v univerzo združijo fakultete z najmanj treh študijskih področjih. Tretji člen v novomeškem trojčku, v katerem sta zaenkrat Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) - slednji je, mimogrede, včeraj pozdravil študente prve generacije - in FOŠ, bo najverjetneje Fakulteta za upravljanje s podeželjem.

Ta je po Rončevićevih besedah bliže potrditvi na svetu za visoko šolstvo kot Fakulteta za industrijski inženiring. Oba projekta nastajata v sodelovanju z URS. Nosilec prvega je Center biotehnike in turizma s Sevnega, drugega pa Šolski center Novo mesto.

FOŠ kot pravna oseba še ne obstaja, saj si na URS prizadevajo, da bi jo, podobno kot se je zgodilo s FIŠ, ustanovila država.

"Naš cilj je ustanovitev četrte državne univerze v Sloveniji s sedežem v Novem mestu. To bo sicer trajalo nekaj mesecev, a prek poslancev iz naše regije želimo v državni zbor čim prej posredovati predlog odloka za ustanovitev FOŠ. Ko bo fakulteta ustanovljena, bomo v akreditacijski postopek vložili še oba študijska programa (za 2. in 3. stopnjo, op. p.). Zaradi vseh teh postopkov se lahko zgodi, da v študijskem letu 2009/10 še ne bomo vpisali prve generacije študentov, a zaradi tega ne bomo razočarani, saj fakultete na ustanavljamo za nekaj let, ampak za nekaj desetletij," poudarja Rončević.

Borut Rončević je povedal, da bo mestna občina Novo mesto v začetku prihodnjega leta v sodelovanju z URS objavila razpis za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji univerzitetnega kampusa v Drgančevju. "Sledili bomo praksi mestne občine Ljubljana, ki je na ta način rešila vprašanje gradnje stadiona v Stožicah," pravi Rončević, ki dodaja, da so prvi neformalni pogovori s potencialnimi vlagatelji, za sedaj zgolj iz Slovenije, že stekli v tistih okvirih, kot to dopušča zakon. Javno-zasebno partnerstvo bo v Drgančevju zajemalo gradnjo 1. faze univerzitetnega kampusa in najbrž tudi športne infrastrukture.

"Za Dolenjsko in Belo krajino bi lahko rekli, da je pokrajina odličnosti," pravi najverjetnejši bodoči dekan fakultete, sicer pa vodja projekta FOŠ Boris Bukovec.

Bukovec to trditev utemeljuje z navedbo, da imamo v regiji podjetja, ki ustvarjajo najboljše prakse tako v slovenskem poslovnem okolju (Revoz, Krka, Trimo, Danfoss, Adria Mobil, TPV ...) kot tudi v javnem sektorju (Upravna enota Novo mesto in Splošna Bolnišnica Novo mesto).

Regija je po njegovem že dalj časa v vrhu merljive odličnosti, k čemer sta pripomogla tako Forum odličnosti in mojstrstva, ki že 20 let poteka na Otočcu, kot tudi desetletno delovanje sekcije za kakovost in inovativnost pri tukajšnji gospodarski zbornici.

"FOŠ bo s svojim študijskim programom poslovna odličnost pravzaprav logično nadaljevanje vseh dosedanjih prizadevanj," je prepričan Bukovec.

FOŠ bo sprva izvajal le magistrski in doktorski študij programa poslovna odličnost, zahtevne naloge priprave programa 1. stopnje, ta bi moral biti po besedah Bukovca nekaj posebnega, pa se nameravajo lotiti šele v prihodnosti.

Zaposljivost magistrov in doktorandov FOŠ-a bo po po mnenju Bukovca velika. "Zaposlijo se lahko kot vodje notranjih oddelkov za kakovost in odličnost oz. organizacijski razvoj, vodijo lahko kadrovske službe, lahko so člani vodilnega menedžmenta, samostojni svetovalci za kakovost in poslovno odličnost, pa tudi visokošolski sodelavci," je prepričan Bukovec.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava