dolenjska

Občino Škocjan obiskali kriminalisti

27.9.2008 | 06:00 | M. Ž.

(Foto: T. J. G.)

(Foto: T. J. G.)

Škocjan - Težko pričakovana obnova dotrajane lokalne ceste Škocjan - Goriška vas - Klenovik- Velike Poljane - Zbure, ki se je začela lani jeseni, še vedno buri duhove. Občane je presenetila novica, da je škocjanska občina z dopisom pozvala izbranega izvajalca na prvem javnem razpisu, podjetje ITEO Raka, da na delu ceste Klenovik – Velike Poljane odstrani "infrastrukturo, s katero ste brez naročila protipravno uzurpirali zemljišča", na katerih prenavljajo lokalno cesto.

Zapisali so še, da, če tega ne bo naredilo podjetje, bodo na njihove stroške za to poskrbeli sami. Občani, pa tudi direktor gradbenega podjetja Alojz Češnovar, se sprašujejo o smotrnosti takega početja, saj so, kot je zatrdil, dela opravljena kakovostno, prav tako pa ne bi šli delat nekaj, kar jim ni bilo naročeno.

Zaradi neplačila za že opravljenega dela, ne le na omenjeni cesti temveč tudi na igrišču na Bučki, je podjetje ITEO ovadilo občino Škocjan in vložilo še odškodninsko tožbo. "Občina nam je dolžna okoli 140 tisoč evrov, kar predstavlja nekaj mesečno plačo za trideset delavcev," je poudaril Češnovar.

Da so občinsko upravo nedavno že obiskali kriminalisti, je potrdil direktor občinske uprave Darko Levičar in pojasnil, da je podjetje ITEO v tej zadevi prekoračilo pogodbo in "na ne vem čigavo naročilo začelo s prenovo dela ceste od Klenovika proti Velikim Poljanam. Ta cesta je namreč uvrščena v drugi del javnega razpisa za obnovo lokalne ceste od Goriške vasi do Zbur, katerega smo prvič razveljavili, na ponovljenem pa smo za izvajalca izbrali novomeški CGP."

Levičar dodaja, da brez naročila, brez pogodbe in razpisa del ne morejo plačati. Da je vse skupaj še bolj zapleteno, celotno obnovo ceste, vredno 2 milijona evrov, sofinancira tudi Evropska unija (911.000 evrov), nekaj manj kot 300 tisočakov pa bo primaknila še država.

"Tu so pravila jasna in mi ne moremo mimo njih. Na skupnem sestanku s podjetjem ITEO in CGP-jem smo skušali poiskati ustrezno rešitev, žal pa pravne podlage, da bi to vključili v projekt, katerega izvajalec je CGP, nismo našli," je pojasnil direktor občinske uprave in pridal, da je tudi občina Škocjan proti podjetju ITEO vložila "zahtevek za izvržbo zaradi 60.000 evrov preplačila, ki sta ga izvajalec del ITEO in nadzornik Megrad skrila v zadnji, tretji zahtevek za izplačilo za opravljena dela. To smo naredili na podlagi poročila sodnega izvedenca gradbene stroke, ki je pregledal projekt."

Alojz Češnovar pripoveduje drugačno zgodbo. "Z občino smo podpisali pogodbo za obnovo 2,5 kilometra ceste za okoli 320 tisoč evrov. Pokazali so nam dva odseka v skupni dolžini 1200 metrov, in ker je kazalo, da bo nekaj denarja ostalo, so se na občini odločili še za 500-metrski odsek, ki je sedaj trn v peti. Mi smo jih opozarjali, da je potrebno podpisati aneks k obstoječi pogodbi, vendar se to ni zgodilo. Zanimivo pri tem je, da so nam plačali za ves spodnji ustroj, tudi za del, ki naj jo ne bi naročili, za asfaltno prevleko pa ne!"

Dodal je še, da so do sedaj z občino Škocjan vedno vzorno sodelovali, razen že omenjenega igrišča na Bučki: "Nekdanja direktorica občinske uprave je namreč vedno vedela, koliko denarja imajo v občinski blagajni in za kaj ga bodo porabili."

Na omenjeni dopis občine pa so odgovorili, da s ceste sami ne bodo ničesar odstranili, saj se jim njihova zahteva zdi absurdna.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava