Dve piti z vsemi točkami: Ivičina jabolčna in Jožičina češnjeva
Tu je jesen, ko bo doma morda pogosteje zadišalo po slastnih pitah. No, v Šmarjeti je bilo tako že ta konec tedna.

Domače društvo podeželskih žensk je pripravilo že 4. društveno in 2. državno ocenjevanje in razstavo pit, ki je izstopala po sodelujočih in po obisku na zaključni prireditvi.
V oceno kar 77 pit

V dvorani družbenega doma je menda celo zmanjkalo stolov, v oceno pa je prispelo kar 77 različnih pit – od tistih s sladkim do tistih s slanim nadevom. Kar polovica, to je 38, jih je prejelo zlato priznanje, 20 srebrno in 19 bronasto.
Med vsemi zlatimi sta izstopali dve, ki sta dosegli vseh 27 točk, in obe sta imeli sladki nadev: krhka jabolčna pita Ivice Lužar Pungeršič ter pita s češnjevim nadevom Jožice Vovk. Obe naj zmagovalki prihajata iz Društva podeželskih žensk Šmarjeta.

Ivica Lužar Pungeršič: potrebne so dobre sestavine
»S pito na razstavi sodelujem vsako leto, saj sem članica društva in se mi zdi, da je to treba. Pite sem v oceno prinesla že tretjič - vsakokrat sem dosegla zlato priznanje, letos pa najvišje. Res sem vesela,« je povedala Ivica Lužar Pungeršič ter razkrila nekaj skrivnosti svoje zmagovalne pite.

»V prvi vrsti je treba imeti dobre sestavine. Pito sem spekla iz pol kilograma moke in 30 dekagramov masla, dveh rumenjakov ter sladkorja v prahu. Dodala sem še limonino lupinico. Pomembno je, da testo počiva vsaj dobre pol ure v hladilniku. Za nadev sem jabolka – 80 dekagramov - podušila na maslu in ohladila ter dodala malce koruznega škroba in sladkorja,« je povedala Ivica.
Razkrila je, da se poslužuje t.i. slepe peke – samo testo v pekaču peče kakih 15 minut, nato šele doda nadev ter mrežo. Sicer se zna zgoditi, da se pita ne speče in lahko v sredini ostane surova. Ivica najpogosteje peče jabolčno pito, svoje bližnje pa kdaj razveseli tudi s slivovo.

Jožica Vovk: letos začela s češnjevim nadevom
Jožica Vovk iz Čelevca, ki je ena od ustanoviteljic Društva podeželskih žensk Šmarjeta, in je napisala tudi zbornik ob 20-letnici društva, je bila ravno tako presrečna, ker je super zmagovalka.
Zadnja tri leta je v oceno prinesla malinovo pito, pito s kutnim nadevom in letos pito s češnjevim nadevom. Ta je bila očitno najboljša.

»Pripravim klasično krhko testo s kvalitetnimi sestavinami. Najbolje se je držati recepta. Za nadev sem uporabila domače razkoščičene češnje iz skrinje, ki sem jih skuhala in zmiksala, ter nato pretenstala v ponvici - dodala sem malo sladkorja, limone, cimeta in koruznega škroba,« je povedala Jožica, ki ni mogla skriti presenečenja nad tako odličnim rezultatom.
Tretja pita ni prav dosti zaostala za prvima dvema, to je bila skutina pita Anice Kopina (26,33 točk), ravno tako ne naslednji dve: rafaelina pita Mladene Stojnič in čokoladna pita Manuele Pirh (obe 26 točk).

Več je bilo sladkih kot slanih
Sodelujoči so prinesli v oceno najrazličnejše pite: med tistimi s sladkim nadevom so bile od klasičnih jabolčnih, do bolj nenavadnih, kot so pita z jogurtom, slivova pita z drobljenecem, dubajska pita, jagodna, figova, bučna, malinova, pistacijeva, kostanjeva, lešnikova, jesenska pita, pita z mandlji in karamelizirano hruško, jabolčna pita z vanilijevo kremo itd.
Med pitami s slanim nadevom, ki jih je bilo manj (16), je bilo zanimivo videti in okušati porovo pito, ki so ji nekatere sodelujoče dodale tudi slanino ali dimljeno šarenko, pa bučno pito, tudi s skuto, nekaj je bilo jesenskih pit, na katerih niso manjkali jurčki.
Pohvale, a tudi priporočila

Janez Turk, predsednik dveh ocenjevalnih komisij, ki sta imeli dosti dela, je pohvalil skrbno pripravljene pite, »ki niso imele tujih vonja, so bile lepega videza, prijetnega okusa ter so bile spretno in domiselno okrašene«.
Ker se ve, da vaja dela mojstra, je sodelujoče spodbudil, da še sodelujejo in preizkušajo nove recepte, ob tem pa je podal nekaj priporočil: v izogib premalo pečenemu testu svetuje slepo peko, posluževanje domačih in svežih sestavin ter čim manj industrijsko predelanih živi in dišav, ravno tako pravo mero s cimetom pri jabolčni piti; za nadeve je dobra termična obdelava jabolk, bučk in pora; pite naj bodo omejene z zunanjim robom testa, ne pa z nadevom, ki ne sme biti višji od roba testa; pite naj bodo hladne, saj je njihov okus potem bolj usklajen itd.

Sodelovali tudi vrtčevski otroci
»Komisija ceni inovativnost in raznolikost nadevo, zato se ne bojte poizkusiti tudi kaj novega. Želeli bi več slanih pit, saj so bile letos vse zelo okusne,« je dejal Turk.
Predsednica Zveze društev kmetic Slovenije Irena Ule, ki rada pride med pridne dolenjske gospodinje, je poudarila pomen sodelovanja mladih, že otrok.

Na razstavi pit v Šmarjeti so sodelovale kar tri vrtčevske skupine iz šmarješkega vrtca Sonček, novomeškega Ciciban ter Vrtca Radovednež z Bučke.
«Glavni namen teh dogodkov ni tekmovanje, ampak da se kulinarično znanje in tradicija peke ohranja in prenaša na mlajše rodove. To so priložnosti, ko pokažemo, kaj zmoremo in znamo.«
Opogumite se in prinesite svojo pito v oceno!

Ponosna na uspešen dogodek je bila tudi predsednica Društva podeželskih žensk Šmarjeta Alenka Avsec, ki želi, da razstavi in tekmovanju sledijo še nova, z novimi sodelujočimi.
»Želim, da to tradicijo nadaljujemo še naprej. Verjamem, a si včasih kdo ne upa prinesti svojega izdelka na ocenjevanje, pa vendar je pri tem najbolj pomembno sodelovanje in druženje, zato v prihodnje le pogumno. Veseli pa smo tudi naših najmlajših, otrok iz vrtca in šole. Mlade navajajmo, da bodo v prihodnje ohranjali našo dediščino.«
Župan obožuje pite

Pohvalnih besed o društvu in razstavi pit, ki privabi toliko sodelujočih, je bil tudi prvi mož šmarješke občine Marjan Hribar, ki je med drugim povedal, da so pite njegova najljubša sladica.
Prireditev je obogatil pester kulturni program, ki so ga oblikovali: pevska skupine Mamice Župnije Šmarjeta, harmonikarji Klemna Hribarja, ljudske pevke Klasje iz Škocjana ter otroci iz Vrtca Sonček OŠ Šmarjeta.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se