Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Artičoka
Čas branja 2 min.

Lajša prebavne motnje, tudi napihnjenost in bruhanje


Milka Kleč
10. 3. 2025, 09.42
Posodobljeno
10:21
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Artičoke so precej nepoznane, a tako zdravilne, da jih ne bi smeli spregledati.

Profimedia
Nerazviti usnjati cvetovi so vir vitaminov in mineralov.

Artičoka spada med trajnice. Ta rastlina zraste do 1,5 metra visoko in jo gojimo zaradi užitnih cvetnih popkov. Krasijo jo lepi listi in veliki cvetovi, ki so vijoličastomodre barve, zato jo po navadi sadimo v okrasne robove vrtov. Če želite hkrati očarljivo in užitno rastlino, je artičoka prava izbira.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Roko na srce, kdaj ste nazadnje jedli artičoke? Večina je artičoke pokusila zgolj na pici, le redkokdo pa artičoke pripravlja doma kot kulinarično specialiteto. Mogoče si jo boste, ko boste izvedeli, kako zdrava je, vendarle privoščili večkrat. Artičoka namreč spada med zelo zdravo zelenjavo, polno vitaminov, železa in magnezija.

Preberite tudi:

Rastlina in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča ter delovanje prebavil. Znana je po tem, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov, odpravlja prebavne motnje, kot so krči, driska, napihnjenost in bruhanje. Uživanje artičok naj bi bilo v pomoč pri zmanjševanju holesterola v krvi, koristne so tudi za diabetike. Z njihovo pomočjo odpravljamo tudi slab zadah in zaspanost.

Profimedia
Artičoka in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča.

Kako jih izberemo

Pri nakupu artičok zmeraj pazimo, da so kompaktne in težke ter da imajo lepe zelene liste. Svežo artičoko boste prepoznali po škripajočem zvoku, če jo boste nekoliko stisnili med dlanmi. V hladilniku se bodo obdržale nekaj tednov, a boste s tem, ko boste zavlačevali z uporabo, krivci za vse več grenčin.

Kako jo pripravimo

Artičoka je res malo posebna zelenjava, za njeno uporabo pa potrebujemo nekaj znanja. Pri pripravi v kulinariki uporabimo zgolj mesnat spodnji del zunanjih listov, osrednjo srčiko in spodnji del koška.

Pred uporabo artičoke temeljito operemo z mrzlo vodo. Nato odstranimo spodnje lističe, pecelj pa odrežemo na dolžino dva centimetra ali manj. Zgornjo četrtino odrežemo s škarjami, porežemo tudi špičaste robove listov.

Če želimo ohraniti zeleno barvo artičok, jih pokapljamo z limoninim sokom.

Tako pripravljene in otrebljene lahko kuhamo, vlagamo, dušimo, na hitro popražimo, cvremo, polnimo z nadevi ali serviramo z različnimi nadevi. Stebla in glave lahko blanširamo tudi v juhah in enolončnicah.

Profimedia
Uživamo zgolj srčiko in notranje liste, ki so mehkejši.

Popečen piščanec z artičokami

Sestavine:

  • 1 kg piščančjih prsi,
  • 5 večjih artičok,
  • 1 limona,
  • 2 žlički soli,
  • 2 žlički popra,
  • maslo

Priprava:

Artičoke operemo in jim odstranimo liste, da ostanejo samo srca. Zavremo vodo, jo posolimo, nato dodamo artičokina srca in kuhamo pet minut. Odcedimo, narežemo na četrtine in ohladimo. Operemo piščančje prsi in jih narežemo na fileje. V ponvi razpustimo maslo in fileje popečemo na obeh straneh, da rahlo porjavijo, nato jih posolimo in položimo na krožnik. V ponev damo artičoke in jih popečemo z vseh strani. Položimo na krožnik k mesu in pokapljamo s sokom polovice limone.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.