© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Nizka ozaveščenost
Čas branja 2 min.

Jem lokalno, živim globalno: Sladkovodne ribe dobre za žep in želodec


Vaša zgodba
1. 10. 2025, 10.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Občina Sevnica skupaj s partnerji izvaja projekt Jem lokalno, živim globalno.

Ribji namaz na Kmečki tržnici.JPG
Občina Sevnica
Članice Društva kmetic Sevnica in Društva podeželskih žena Pod Gorjanci na Kmečki tržnici

Usmerjen je v promocijo uporabe lokalnih sladkovodnih rib v vsakdanji prehrani, spodbujanje trajnostnega turizma, krepitev trajnostnih praks in lokalne ekonomije ter sodelovanja.

Nizka ozaveščenost prebivalcev regije Posavje o prednostih uporabe sladkovodnih rib in lokalnih surovin je, kljub številnim prizadevanjem sodelujočih partnerjev v različnih projektih, še vedno prisotna. Nakupovalni vzorci in hiter življenjski slog nam krojijo življenje in otežujejo spreminjanje navad.

Kljub temu partnerji projekta Jem lokalno, živim globalno verjamemo, da bodo prebivalci posavske regije prepoznali prednosti lokalno pridelane in kakovostne hrane.

Takšna hrana pomeni manj vpliva na okolje, saj je pridelana bližje potrošniku, prav tako pa daje večjo vrednost lokalnim proizvajalcem, ki so bolj povezani z družbenimi potrebami in izzivi. Lokalno pridelana hrana je pomembna tudi za razvoj trajnostnega turizma, v katerega se na območju LAS Posavje vlaga dolgoročno.

Brez naslova.png
Občina Sevnica
V sklopu promocijskih aktivnosti je bil ribji namaz predstavljen še na dveh dogodkih, ki sta potekala v Večgeneracijskem centru Posavje+ v Sevnici.

Za razvoj trajnostnega turizma je potrebno vlagati tudi v povezano infrastrukturo in trajnostno mobilnost. Ob dolgoletni krepitvi sodelovanja med lokalnimi pridelovalci, predelovalci, gostinci in širšo skupnostjo je skupen cilj, da bi ta partnerstva živela še naprej, a jih je potrebno stalno negovati, nadgrajevati z vsebinami in usmerjati v pravo smer.

Preberite še

Krepitev partnerstva in promocija lokalno pridelane hrane bodo tudi v prihodnje prispevali h kakovostnejši prehrani, izboljšali kakovost življenja in v lokalno okolje privabili dodatne obiskovalce.

Ključni cilj projekta Jem lokalno, živim globalno je povečanje uporabe sladkovodnih rib v lokalni prehrani. S tem namenom je v Sevnici potekalo več kulinaričnih dogodkov in degustacij, ki so bile usmerjene v promocijo lokalnih ribjih proizvodov.

Osrednji promocijski dogodek je potekal v soboto, 20. septembra, na Kmečki tržnici v Sevnici, kjer so se z domačim ribjim namazom predstavile članice Društva kmetic Sevnica in Društva podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki. Obiskovalci so lahko poskusili ribji namaz iz lokalno pridelane dimljene postrvi, ribji namaz pa so v sklopu brezplačnega promocijskega paketa, ki je vseboval tudi svež file lokalno pridelane postrvi, odnesli domov.

Članice obeh aktivov so obiskovalcem zaupale tudi nekaj receptov za pripravo svežih postrvi, s tem pa še dodatno prispevale k promociji uporabe lokalno pridelanih rib.

V projektu Jem lokalno, živim globalno poleg Društva kmetic Sevnica in Društva podeželskih žena Pod Gorjanci kot partnerji sodelujeta še podjetje AKVAL d. o. o. in Domačija Repovž, vodilni partner pa je Občina Sevnica.

Aktivnost je sofinancirana s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa ESPRA 2021-2027 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Občina Sevnica

E-novice

Dolenjski list

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.