© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Za božično prilogo
Čas branja 1 min.

Sobotni recept: Kremast gratinirani krompir s karamelizirano čebulo


Uredništvo
20. 12. 2025, 16.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sladkost karamelizirane čebule se lepo ujame s kremasto zapečenim krompirjem.

priloga.jpeg
Profimedia
Gratinirani krompir s karamelizirano čebulo

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 timijanovi vejici
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1,75 dl mleka
  • 1,25 kg krompirja
  • 100 g crème fraîche (ali kisle smetane)
  • 85 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač
    1.

    Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo na tanko narezano čebulo in timijanove lističe, pokrijemo in pražimo na nizki temperaturi 10 minut, da se čebula zmehča in karamelizira. Smetano in mleko zlijemo v veliko skledo in dobro začinimo. Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, dodamo smetani in mleku ter premešamo.

    2.

    Pekač za narastke v velikosti 23 x 28 cm namastimo in obložimo s polovico krompirja. Po krompirju razporedimo čebulo in jo pokrijemo z drugo polovico krompirja. Z dlanmi pritisnemo po krompirju. Po jedi polijemo mešanico mleka in smetane, ki mora segati do zgornjega roba krompirja. Če ni tako, prilijemo še malo mleka. Pokrijemo z aluminijasto folijo ter pečemo eno uro in pol.

    3.

    Krompir vzamemo iz pečice, folijo odstranimo, krompir premažemo s smetano in ga posipamo s parmezanom. Temperaturo povečamo na 220 °C in krompir v pečici pečemo pol ure, da se sir stopi in je vrh hrustljavo in zlato zapečen.

    Nasvet

    Jed lahko pripravimo tudi dva dni prej: po uri in pol peke (točka 2) ga ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku, ko ga želimo postreči, pa nadaljujemo, kot je navedeno v točki 3.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.