Salamarji o pujskih in skrivnostih salam


V četrtek, 16. novembra, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot v večnamenskih prostorih KS Leskovec pri Krškem izvedlo strokovno predavanje. Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Jožeta Petkovška so predavali (nekateri tudi z video posnetki) Dušan Lipej (veterinar), Andrej Kastelic, Jože Menič in Zdenko Križnik (izdelovalec salam).
Dušan Lipej, ki dela predvsem na področju Krškega, je z video predstavitvijo predaval o prašičjih bolezni ali prašičji kugi, katera je prišla žal že na obrobje Slovenije, za njo pa zbolevajo tako domači kot divji prašiči. Sledil je Andrej Kastelic, predaval je o starih pasmah prašičev, o sodobnih pasmah, katere so bolj ali manj primerne za zakol in nadalnjo rejo, in seveda o krškopoljski pasmi. Jože Menič, ki tudi vzgaja krškopoljske prašiče, je spregovoril o hranjenju nekdaj in danes, Vinko Križnik iz Laškega pa je predstavil sam potek priprave in izdelave suhomesnatih dobrot, sušenje, zorenje …
Ob koncu se je predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec predavateljem in prisotnim zahvalil za udeležbo, hkrati pa je dejal, da če se bodo še v naprej tako dogovarjali, sodelovali med sabo tako društva kot posamezniki, bo to še izboljšalo domače mesnate proizvode.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se