© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Sobotni recept
Čas branja 1 min.

Če obožujete čupavce, boste navdušeni nad to različico brez mleka in jajc


Uredništvo revije Dober tek
13. 12. 2025, 12.30
Posodobljeno
14. 12. 2025 · 08:39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Recept za čupavce brez mleka in jajc, ki vas presenetijo z bogatim okusom, mehkobo in izjemno sočnostjo.

cup.jpeg
Shutter
Čupavci

Ob misli na čupavce običajno najprej pomislimo na čokoladno mlečni obliv, a obstaja recept, zaradi katerega boste na original kar malo pozabili. Ta lahkotnejša različica je odlična za vse, ki se izogibajo mlečnim izdelkom, jajcem ali pa si preprosto želijo cenejšo in hitrejšo pripravo. Brez mleka in jajc biskvit postane prijetno rahel, hkrati pa odlično vpija glazuro in prav to ga naredi tako sočnega.

Poleg tega, da je priprava hitra, so sestavine cenovno dostopne, rezultat pa je sladica, ki se brez težav kosa s klasično različico. (še več receptov najdete tu)

Recept za čupavce brez mleka in jajc

Sestavine za biskvit:

- 300 g moke
- 150 g sladkorja
- 100 ml olja
- 200 ml vode (lahko tudi mineralne za bolj puhasto teksturo)
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor

Sestavine za glazuro in posip:
- 200 g sladkorja
- 100 ml vode
- 50 g kakava
- 50 ml olja
- 100 g kokosove moke

V posodi zmešajte vse suhe sestavine, nato dodajte olje in vodo ter premešajte v gladko maso.

Preberite še

Zmes vlijte v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite na 180 °C približno 25 minut, dokler rahlo ne porjavi.

Za glazuro zavrite vodo in sladkor, dodajte kakav ter olje in pustite, da se nekoliko ohladi.

Ohlajen biskvit narežite na kocke, vsako pomočite v mlačno glazuro in povaljajte v kokosovi moki. Pustite, da se popolnoma ohladijo in učvrstijo.

Dodate lahko tudi rum in pomarančno lupinico

Za še boljši okus dodajte rum ali rumovo aromo v glazuro. Polovico vode za glazuro pa lahko zamenjate tudi s skuhano ohlajeno kavo. Odlično okrepi kakav.

V biskvit vmešajte naribano lupinico bio pomaranče, ki doda svežino in lepo uravnoteži sladkost.

Ta različica brez mleka in jajc ni le lažja, ampak tudi neverjetno sočna. Biskvit vpije glazuro popolnoma enakomerno, zato ostanejo čupavci mehki in okusni več dni.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.