Že petič obujali stare običaje

Na znani vinogradniški kmetiji Kerin iz Straže pri Krškem se je danes odvil že peti Pušelšank, katerega pomen izhaja iz bolj znanega izraza vinotoč. Priljubljena etnološka prireditev vsako leto obuja enega izmed starih običajev, rdeča nit letošnjega Pušelšanka pa je bila košnja.
Ta je bila pred nekaj desetletji eden izmed največjih družabnih dogodkov na vasi, ki je združeval vse generacije. Zaradi hitrega tempa življenja pa je danes veliko običajev že pozabljenih.
"Nekateri običaji so živi, še posebej pivski, kot so na primer nekatere vinske prireditve, pri katerih so mladi še posebej učljivi, spet drugi običaji pa zamirajo, ker se je hiter tempo preselil tudi že na deželo," je pojasnil organizator prireditve Lojze Kerin.
Slednji tudi sam priznava, da približno 12 hektarov travnikov doma ne kosijo ročno, saj za to preprosto nimajo časa. Energijo z očetom Alojzom, s katerim vodita kmetijo, raje usmerita v vinograde, kar se pozna tudi na dobri vinski kapljici.
Ena izmed posebnosti letošnjega Pušelšanka je bil namreč tudi cviček, ki je dobil prvo nagrado na festivalu Cvičkarija. Z njim so nazdravljali tudi letošnji gostje, ki so občinstvu pokazali, kako so se na vasi zabavali nekoč.
Za šankom so se tako zvrstili Fantje artiški, Florjani, ljudski pevci z Ardra, folklorna skupina iz Stične in ansambel Tapravi lumpje, ki so s petjem, plesom in različnimi ljudskimi modrosti zabavali zbrano občinstvo.