Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ksenija Khalil o vsem, kar je bilo v Črnomlju povezano s kruhom


Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše
12. 12. 2011, 07.30
Posodobljeno
13. 12. 2011 · 08:23
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

p1190584_1_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1190606_9_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1190586_2_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Ksenija Khalil iz Črnomlja je včeraj popoldne v tukajšnjem kulturnem domu predstavila svojo knjigo z naslovom Tako lepo je dišalo po kruhu in podnaslovom Pridelovanje žit, mletje in preskrba s kruhom v 19. in 20. stoletju v Črnomlju. Knjiga je plod njenega dolgoletnega raziskovanja, v njej pa je predstavljenih tudi več kot 50 mlinarjev, žagarjev, pekaric, pekov in drugih. Obogatena pa je z več kot 240 fotografijami.

Khalilova je temeljito predstavila obsežno delo. Z mlinarstvom je bilo v mestu dokončno konec leta 2008, najstarejši pa je bil Flekov mlin, ki so ga prvič omenjali že v 14. stoletju. Prvega poklicnega peka pa je Črnomelj dobil leta 1881. Seveda si avtorica, ki je knjigo izdala v samozaložbi, ni mogla kaj, da se ne bi dotaknila tudi znamenitih črnomaljskih prest.

Posebej se je Khalilova dotaknila preskrbe s kruhom v mestu med prvo in drugo svetovno vojno ter administrativnega urejanja preskrbe po drugi svetovni vojni. Dodala pa je tudi zapis o peki v Metliki, Semiču in Vinici.

Predstavitev sta popestrila glasbenika Anton Grahek in Janez Doltar, katerih predniki so bili prav tako peki oz. mlinarji.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.