© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Glavnina okoli 10. septembra
Čas branja 5 min.

Trgatve se začenjajo: Parametri obetajo sveža, aromatična vina


Dragana Stanković
28. 8. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekaj dni po Primorski in Štajerski so minuli konec tedna trgatev sort za penine začeli tudi v vinorodni deželi Posavje. Ta teden naj bi sledila trgatev zgodnjih sort, medtem ko se glavnina trgatev po oceni Ivanke Badovinac, svetovalke specialistke za vinarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Novo mesto, obeta okoli 10. septembra.

grozdje, trgatev
arhiv KZ Metlika
Glavnina trgatev naj bi se letos začela okoli 10. septembra.

»Glede na trenutne parametre lahko pričakujemo dober letnik,« pravi Ivanka Badovinac. Po letošnji mili zimi je v aprilu trta hitro vzbrstela. Dež in hladnejši dnevi v maju so cvetenje nekoliko zamaknili v konec maja in začetek junija. »Sledila je junijska vročina, suša, vendar v vinogradih zaradi tega ni bilo večjih težav, morda le tam, kjer so tla bolj kamnita ali lapornata. So bile pa na udaru mlade trte, ki so se ponekod tudi posušile.« Dež v juliju je bil zelo dobrodošel, začetek zorenja je lepo stekel. Sledilo je dokaj suho poletje, zato tudi ni bilo večjih težav s peronosporo in oidijem.

pok_kz_krsko_odkup_kraljevina.jpg
KZ Krško
Začenjajo se trgatve zgodnjih belih sort.

Brez večjih vremenskih nevšečnosti

Na KGZ Novo mesto so začeli dozorevanje grozdja spremljati 18. avgusta. »Parametri kažejo, da je letošnje dozorevanje grozdja z rahlim zamikom glede na lani. Za naprej je napovedano nekoliko lepše vreme, tako da se bo tudi dozorevanje lahko lepo nadaljevalo,« meni sogovornica.

Letos se vinogradniki k sreči niso spopadali z večjimi vremenskimi nevšečnostmi. »Nekaj malega toče je sicer bilo v sredini julija, vendar večje škode, razen morda ponekod v Beli krajini in na posameznih legah na Dolenjskem, ni povzročila. Kjer je bila toča, bo pridelek seveda nekoliko manjši in je tudi večji zaostanek z dozorelostjo

Tudi botritisa (siva gozdna plesen) za zdaj po njenih besedah še ni opaziti. »Opažam pa precej napadov ptičev, veliko grozdja so letos pojedle tudi srne.« Vse več preglavic pa v vinogradih tudi v našem koncu povzroča zlata trsna rumenica, ki jo prenaša ameriški škržatek. Bolezen se bliskovito širi.

Ivanka BAdovinac 1.JPG
D. S.
Ivanka Badovinac, svetovalak specialistva za vinarstvo pri KGZ Novo mesto

Še veliko dela pred trgatvijo 

Nasploh pa grozdju kaže dobro, pravi. »Kisline so nekoliko višje, pH pa nižji, kar je odlično za bodočo kakovost vina. Tudi hladnejše noči so ohranjale kisline in aromatski potencial grozdja je boljši.«

Ob tem vinogradnikom polaga na dušo, da je treba pred trgatvijo še veliko postoriti za kakovost grozdja in bodočega vina. »Svetujemo, da odstranijo poškodovano ali neobarvano grozdje in posušene liste. Pri žametovki, denimo, lahko kar odstranimo dele grozda, ki še niso dovolj obarvani, da tako povečamo kakovost bodočega vina

Obvezna je tudi temeljita priprava kleti. Klet, posodje in vse naprave je treba skrbno očistiti. Zelo pomembno je tudi, da vsak vinogradnik sam pri sebi redno spremlja dozorevanje in zdravstveno stanje grozdja, nato pa se na podlagi tega in želenega sloga vina odloči, kdaj bo trgal. »Trgatev naj bo čim bolj po hladnem, sploh za bele sorte je to izjemno pomembno. Grozdje naj bo karseda hitro potrgano in pripeljano v klet ter hitro predelano v čim hladnejših razmerah, da ohranimo aromatiko. Tudi uporaba žvepla je nujna, je pa seveda spet odvisna od zdravstvenega stanja grozdja. Zaščititi je pač treba, kar imamo,« pravi. »Poleg tega je treba ves čas spremljati, kaj se z moštom in vinom dogaja, in po potrebi hitro ukrepati.«

Preudarno pri sortah za cviček

V tem tednu naj bi se torej začela trgatev zgodnjih sort, v prvi polovici septembra pa je pričakovati glavnino trgatev. »Seveda pa morajo vsi, ki pridelujejo vina PTP, kot so cviček, belokranjec, metliška črnina ter bizeljčan, beli in rdeči, paziti na parametre, da bodo pravočasno trgali in da bodo tako izpolnili zahteve pravilnika. Cviček ima pač zapovedanih največ 10 vol. % alkohola. Torej to ni enostavno vino, kajti vsaka sorta grozdja mora biti ravno prav tehnološko dozorela,« še pravi Ivanka Badovinac.

Grozdje arhiv DL.jpg
arhiv DL
Glavnina trgatev naj bi se letos začela okoli 10. septembra.

Ob tem dodaja, da se sodi z lansko zalogo pridno praznijo. »Sploh belo vino je že marsikje pošlo. Je pa tudi res, da so bila pretekla leta kar problematična zaradi naravnih ujm in je bil pridelek manjši. Za letošnje leto pa kaže, da bo tudi količinsko primerno

Ključen obstanek skupnih kislin

Tudi po mnenju Jureta Grubarja, enologa in direktorja Kmečke zadruge (KZ) Krško, se obeta kakovostna letina. Kot pravi, je suša sicer pustila posledice, zdaj pa smo priča dežju, ki v tem trenutku še ne dela škode, ga je pa lahko hitro preveč. »K sreči so noči dokaj hladne, tudi temperature čez dan so se nekoliko umirile. To pomeni, da se bo zorenje nekoliko ustavilo, ključen pa je obstanek skupnih kislin. Relativno nizek pH omogoča obstanek kislin in prispeva k boljši aromatiki. Letnik bo primerljiv z lanskim po kakovosti, po količini pridelka pa trenutno kaže, da bo celo nekoliko boljši.«

Vsako leto v zadnjem času pride trgatev kakšen dan prej, pravi. V soboto so tako že trgali chardonnay za penine. Sledili so prevzemi grozdja za peninski segment, v teh dneh odpirajo splošni odkup zgodnjih belih sort za cviček, sledi odkup modre frankinje in tako naprej. »Trgatev se tako začenja približno teden dni prej kakor lani,« pravi Grubar, ob tem pa dodaja, da zaloge vina starega letnika praktično ni, tako da bodo novi letnik začeli prodajati kmalu po martinovem.

Belo grozdje arhiv DL BDG.jpg
arhiv DL; B.D.G.
Glavnina trgatev naj bi se letos začela okoli 10. septembra.

Toča v Beli krajini brez večjih posledic 

V Beli krajini pa zaradi poletne toče pričakujejo količinsko nekoliko skromnejšo letino od lanske, pravi Anže Švajger, vodja vinogradništva v Kmetijski zadrugi Metlika. »Na srečo listna masa ni utrpela večjih poškodb, zato so se trte dobro obnovile in pripeljale grozdje do zrelosti. Kljub temu pa se bo toča odrazila v nekoliko manjših količinah, a hkrati prav ta selekcija pogosto pripomore k boljši koncentraciji v jagodah

Vinogradi, ki so ostali nepoškodovani, so razvili zelo zdrave in lepo dozorele jagode, dodaja. »Čeprav količine ne bodo rekordne, pričakujemo razmeroma stabilen pridelek.« Glede kakovosti pa so bolj optimistični. Po Švajgerjevih besedah kaže celo na nadpovprečno dober letnik, čeprav ga zaradi vpliva toče, kot pravi, težko uvrstijo med vrhunske. »Grozdje ima lepo ravnovesje med sladkorjem in kislinami, kar je odlična popotnica za sveža, aromatična vina.«

Prve trgatve bodo začeli v prvih dneh septembra, najprej portugalke, glavnina pa jih po njegovih besedah čaka v drugi polovici septembra. »V primerjavi z lani bo trgatev zamaknjena za približno teden dni. To je posledica hladnejše pomladi in vremenskih razmer poleti, ki so nekoliko upočasnile zorenje. Tak zamik pa je pravzaprav dobrodošel, saj omogoča, da grozdje počasneje dozoreva in s tem razvije polnejše arome

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.