Sadjarski dnevi v Artičah že polnoletni!


Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto in Sadjarsko društvo Artiče sta tudi letos pripravila tradicionalno strokovno prireditev Sadjarski dnevi Posavja. Posvet se je začel danes dopoldne in bo trajal še jutri dopoldne in v četrtek, 2. februarja, popoldne.
Edino podobno strokovno sadjarsko prireditev v naši krajih so tako zastavili kot trodnevno in že prvi dan se je pokazalo, da so očitno izbrali prave teme, saj je bila dvorana artiškega kulturnega doma povsem polna udeležencev, posavskih sadjarjev in tudi številnih njihovih kolegov z Dolenjske in od drugod. V uvodnih splošnih predavanjih je Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo iz KGZ Novo mesto, govorila o tem, kje se trenutno nahajata slovensko in posavsko sadjarstvo, mag. Mateja Kovač iz Urada za makroekonomske analize pa je o slovenskem sadjarstvu v luči mednarodnih primerjav in letnih sprememb.Tomaž Džuban iz kmetijskega ministrstva je predstavil integrirano pridelavo do leta 2014 in eko novosti.

Udeležencem so se predstavila tudi nekatera podjetja, predvsem proizvajalci materialov in sredstev, ki jih sadjarji potrebujejo, pa tudi krško podjetje Evrosad, ki je predstavilo svojo vizijo razvoja in sodelovanja s sadjarji. V nadaljevanju dneva so govorili o tem, kako gospodariti v bodoče, kakšne so razvojne možnosti in priložnosti, kako je s projektom Nič ostankov FFS v jabolku ter o tem, kje vidijo svoje priložnosti avstrijski sadjarji. Danes popoldne so obravnavali še nekaj strokovnih tem s področja pridelave sadja (pomanjkanje kalcija, odpornost na škrlup) in pripravili degustacijo jabolk.
Jutri, 1. februarja, se bo posvet pričel ob 9. uri. Celo dopoldne bodo namenili vrsti tem s področja tehnologije pridelave in zaščite sadnih rastlin, govorili pa bodo tudi o umerjanju škropilnic. Tretji dan artiških sadjarskih dni (četrtek) bo tokrat namenjen zdajšnjim in bodočim pridelovalcem malin, ki se bodo ob 15.30 zbrali na 4. posvetu o malinah. Pregledali bodo, do kod so prišli po sedmih letih pridelave malin v Posavju, primerjali različne tehnologije pridelave in obravnavali varstvo nasadov ter znova spomnili na priložnosti, ki jih ponuja pridelava jagodičja.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se