Dišalo po azijski, ukrajinski in balkanski hrani, tudi minister Maljevac bil navdušen
Medkulturnost je zaradi nenehnih migracij postala današnja realnost, dobra hrana in druženje pa je skupno vsem.

V okviru projekta Moja pot, ki ga sicer vodi Občina Postojna, se lokalne skupnosti po vsej državi z različnimi dogodki povežejo in spoznavajo priseljence tudi z drugačne plati.
Organizatorji, med katerimi so pretežno nevladne organizacije, tudi KUD Sevdah Novo mesto in novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD), so se odločili predstaviti znanje, ki ga vsi priseljenci prinesejo s seboj.

»Najlepše je, da se spoznamo in družimo ob nečem prijetnem, in vsi imamo radi dobro hrano in pijačo. Zato smo danes okuse svetov pripeljali v Dom starejših občanov Novo mesto in sicer različne kuharje, ki so pred petimi, desetimi in 30 leti svoj drugi dom našli v Sloveniji, v našem Novem mestu. Mnogo jih je prišlo zaradi vojne. Tu so se zaposlili, delujejo in svojo kulinarično tradicijo so pripravljeni deliti z nami,« je včeraj na kulinaričnih delavnicah v Domu starejših občanov (DSO)Novo mesto povedala Mirjana Martinovič iz DRPD Novo mesto.
Pripravili 13 jedi
DSO Novo mesto, kjer je med zaposlenimi že kar petina tujcev, se je izkazal kot gostoljuben gostitelj in več kot petdeset udeležencev se je razvrstilo po njihovih različnih kuhinjah, od koder je kmalu lepo zadišalo.

Noor iz Afganistana in Amelia iz Indonezije sta predstavila nekaj azijskih jedi; tri begunke iz Ukrajine: Kateryna, Anna in Tatiana so s pomočjo udeležencev delavnic pripravljale nekaj njihovih dobrot; balkansko kuhinjo so predstavljali Suvada in Amra iz BiH, obe sicer zaposleni na DRPD, pa Albanke Sebahet, Fahrije in Halime.

Skupaj so pripravili kakih 13 jedi, za katere se sestavine dobijo tudi pri nas in niso prezahtevne za pripravo. V azijski kuhinji so se odločili za jalangkote, nasi goreng in kabuli pulao; v ukrajinski za varenike s krompirjem, deruni (krompirjeve palačinke), ukrajinski vinegret z grahom in čebulo ter za puhaste vatrushke: v balkanski kuhinji pa so pripravljali pito zeljanico, tufahije, trileqe in koruzno pito.
Navdušen tudi minister

Med delovnimi obveznostmi si je včeraj popoldne čas za obisk delavnic Okusi svetov našel tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki si je z zanimanjem ogledal vse delavnice. Dejal je, da bo doma zagotovo preizkusil kak recept, saj rad kuha.
»Bosansko hrano morda najbolj poznam, so mi pa blizu tudi močnejši okusi in začimbe z azijskega konca, tako da se veselim poskusiti tudi jedi, ki jih nisem še nikoli,« je dejal. Zlasti ga je zanimala zanimiva bosanska sladica tufahije – gre za obkuhana olupljena jabolka, nadevana z mletimi orehi, zraven katerih se lepo poda stepena sladka smetana, ali pa poleti kak sladoled.
Prijave morali celo zavračati

Martinovič pravi, da so navdušeni nad tako velikim odzivom udeležencev na kuharske delavnice – preko 50 jih je bilo - saj so morali prijave žal zavračati. Veseli so, da je prišel celo kak moški in tudi mladi so bili med njimi, pa seveda nekateri stanovalci in zaposleni doma starejših občanov, ki medkulturnost živijo že več let.
Vsi udeleženci so radi spoznavali nove okuse in jedi ter so z zanimanjem srkali znanje tujih kuharskih mojstrov in s sekljanjem, mešanjem itd. pomagali po svojih močeh.
Ljubezen do hrane združuje

»Ljubezen do dobre hrane nas je združila. Lepo je, da imamo priložnost okuse svetov spoznavati z ljudmi, ki živijo z nami, v istem mestu,« poudarja Martinovič, ki še več doživetij tujih kulinaričnih okusov obljublja že junija na Tednu kultur v Novem mestu, ko bodo predstavili kulinariko vsega sveta.
Dolgoletnega dobrega sodelovanja z nevladnimi organizaciji je vesela tudi direktorica DSO Novo mesto Mateja Jerič, saj se že dolgo povezujejo z njimi. Prostovoljke prihajajo v dom in izvajajo različne dejavnosti za stanovalce, na DRPD potekajo integracijski programi za priseljence in marsikdo zaposlitev najde tudi v domu.

Ob kulinaričnem dogodku je izšla tudi knjižica receptov Okusi svetov, in glede na odlične tuje jedi, ki jih je bilo mogoče ob koncu tudi okusiti v avli doma, si bo zagotovo kdo kako pripravil tudi doma in si popestril domači jedilnik.
Kot so zapisali v knjižico: Za vsako jedjo stoji človek. Za vsakim vonjem in okusom pa spomin, družina, pot, nova prijateljstva. In prav slednja dišijo čudovito.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se