© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Desetič
Čas branja 3 min.

Državna razstava in ocenjevanje: V Žužemberku štiri »super« potice


Mojca Žnidaršič
10. 11. 2025, 07.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potice Olge Drab, Ive Longar, Jožice Premru in Mihaele Blatnik so na jubilejni 10. državni razstavi in ocenjevanju potic v Žužemberku prejele vseh možnih 38 točk.

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Mojstrice, ki so letos naredile potice, ki so prejele vseh 38 možnih točk.

Kulinarični dogodek je ta konec tedna v sodelovanju organizirajo Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk, ki je letos praznovalo 30 let delovanja, KGZS - Zavod Novo mesto in Zveza kmetic Slovenije. Pod drobnogled sta letos dve komisiji vzeli 54 potic z različnimi, tudi inovativnimi nadevi in dodatki, včeraj pa so podelili 31 zlatih, 14 srebrnih in 8 bronastih priznanj ter eno zahvala.

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Deseta državna razstava in ocenjevanje potic v Žužemberku

Izmed teh je bila ena slana – ocvirkova s čebulo in prekajeno klobaso, ki jo je pripravila skupina Miškolin iz žužemberškega vrtca Sonček in je prejela zlato priznanje. Ostale pa so bile sladke - pehtranove, kokosove, rozinove, makova s suhimi slivami, rožičeva, orehova s pirino moko, kostanjeva in kostanjeva s kakijem, čokoladna, mandljeva s poprovo meto, iz sušenega kakija, lešnikova, korenčkova in orehova brez glutena in laktoze, največ pa je bilo tradicionalnih orehovih potic z dodatki, kot so cimet, rozine in kava.

Bolje je, da se potica speče dan prej

»Potice so bile lepih oblik, primerno zapečene in bogato nadevane. Bile so ravno prav sladke, povezanost z nadevom je bila zelo dobra in tudi skorja ni odstopala. Zelo veliko potic je bilo pečenih v lončenih modelih oziroma potičnikih, še posebno orehovih. Ne smejo pa biti pečene v modelih za različne druge kolače ali šarklje in tudi ne v podolgovatih za en štrukelj, ker to ni značilno za slovenske tradicionalne potice,« je v zapisniku navedla predsednica ocenjevalne komisije Valerija Poreber.  

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Dobrote na mizi

Nekatere potice so dobile manj točk, ker so bile ob robu razpokane, previsoke ali sesedene, bolj ali manj pečene ali zapečene, izsušene, preveč ali premalo nadevane ali pa so bili nadevi preveč vlažni ali mastni. Pri nekaterih so okus prevzele tudi dišavnice – cimet, limona ali alkoholni dodatki, tako, da se ni čutil okus osnovnega nadeva. Zasledili so tudi nekaj tujih vonjav in okusov - po rahlo žarkih osnovnih sestavinah ter okus in vonj po prašku, sta ocenili komisiji.

Preberite še

»Kar nekaj potic je bilo pečenih isti dan, zato so bile pacaste in lepljive, okusi niso bili usklajeni. Da bi okus izboljšali je bolje, da so pečene dan prej,« pa so svetovali.

Tudi plakete tistim, ki so tri leta zapored dobile zlato priznanje

Kot že zapisano so štiri potice dobile vse možne točke. Dve sta članici suhokranjskih kmečkih žena - Olga Drab jih je prejela za orehovo potico in Iva Longar za kostanjevo, dva pa prihajata iz Društva kmetic Šentjernej - Jožica Premru je naredila orehovo potico brez glutena in laktoze,  pa kokosovo potico.

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Posebno plaketo so prejele gospodinje, ki so trikrat zapored dobile zlato priznanje na državnem ocenjvanju potic.

Ob tem so podelili tudi plaketo tistim, ki so tri leta zapored prejele zlato priznanje na državnem ocenjevanju, to so bile: Marica Zupančič, Anica Šuštar, Jožica Premru, Fani Borštnar, Martina Kumelj in Silva Zupančič.

Vsem poticam bi dal zato oceno

Častni gost župnik Franc Vidmar je poudaril, da bi dal vsem poticam zlato oceno, »ker vse to zaslužijo, saj so jih naredila pridne, delavne in zlate roke naših mam in naših žena. In tu vidimo razliko med tisto potico, ki jo kupimo v trgovini, in tisto, ki jih naredite ve. Tam naredi stroj, tu pa naredijo roke in poleg vseh sestavin, ki so potrebne za dobro potico, je zraven dodano še srce, ljubezen, človeška dobrota. Zato se ta potica zelo razlikuje od potice, ki jo naredijo v tovarni.«

Ob tem je izpostavil pomen društev kmečkih žena ter delo žena in deklet pri ohranjanju tradicije.

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Častni gost je bil letos župnik Franc Vidmar

Prva dama Društva kmečkih žena Suha krajina – Žužemberk Tadeja Lavrič pa je med drugim dejala: »Kmečkim ženam zlepa ne zmanjka dela. Na mnogih področjih so aktivne, predvsem pa znajo dobro kuhati in peči. Velik je njihov doprinos k ohranjanju naše kulturne dediščine, Vsem članicam se zahvaljujem za vse, kar so in bodo ustvarjale še naprej. To ni samoumevno, to je prostovoljno. To počnejo z veseljem. Za sebe in za vse nas.«

deseta-drzavna-razstava-in-ocenjevanje-potic-v-zuzemberku
M. Ž.
Tadeja Lavrič, presednica Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk

Med drugim je izpostavila, da je društvo ob jubileju izdalo tudi drugo knjigo, tokrat knjigo z recepti potic.

Zbrane so nagovorili tudi redna obiskovalka državne razstave in ocenjevanja potic v Žužemberku poslanka Anja Bah Žibert, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predstavnica Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Ana Moder in domači župan Jože Papež.

Podelitev priznanj so z nastopi obogatili pevci Društva vinogradnikov Suha krajina, mladi harmonikaš Domen Zupančič in nepogrešljiva ljudska pesnica Silva Mohorčič, niti prireditve pa je pletla Brigita Lavrič.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.